V balíku z Ruska sa mal nachádzať koberec, žilinskí colníci v ňom objavili medveďa hnedého


Foto: V balíku z Ruska sa mal nachádzať koberec, žilinskí colníci v ňom objavili medveďa hnedého Foto: Colný úrad Žilina

Pracovníci žilinskej vyclievacej pošty našli v jednej zo zásielok prichádzajúcej z tretích krajín exemplár živočícha zaradeného medzi ohrozené druhy. Išlo o vypracovanú kožu medveďa hnedého, ktorú možno doviezť na Slovensko len na základe špeciálneho povolenia.

Poštová zásielka, v ktorej mal byť podľa dokladov koberec, prišla na žilinskú vyclievaciu poštu z Ruska. Keď ju príslušníci finančnej správy tohto pracoviska otvorili, naskytol sa im pohľad na kožu z medveďa hnedého.

„Aj napriek tomu, že sa čoraz častejšie ozývajú hlasy kritizujúce premnoženosť medveďa v našej krajine, je tento druh zaradený do Červeného zoznamu ohrozených druhov Svetovej únie ochrany prírody a obchod s ním je podriadený prísnym opatreniam,“ spresnila Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.


Príjemca nepredložil povolenia na dovoz

Pracovníci vyclievacej pošty požadovali od príjemcu tovaru, aby predložil potrebné povolenie na dovoz. No ani v stanovenej lehote tak neurobil a tak mu zásielku nemohli odovzdať. V minulosti už kontrolujúcich podobný obsah balíka prekvapil, dokonca dvakrát.

„Raz v ňom bola vypracovaná koža a lebka so spodnou čeľusťou medveďa baribala určené pre lovca, ktorý ich získal ako poľovnícku trofej v Kanade. Druhýkrát to bola zásielka s kožou a štyrmi zubami tiež z medveďa baribala. Ani v týchto prípadoch nemali adresáti doklady potrebné na dovoz a tovar bol zaistený,“ uviedla ďalej hovorkyňa.

Príslušníci finančnej správy opätovne upozorňujú ľudí, aby si ešte pred dovozom takého tovaru ako sú živočíchy, rastliny alebo výrobky z nich zistili, čo potrebujú k bezproblémovému priebehu pri preclievaní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina