Bezobalový obchod špajZA v Žiline: filozofia lokálnych potravín aj objednávanie online


Foto: Bezobalový obchod špajZA v Žiline: filozofia lokálnych potravín aj objednávanie online
Galéria: 20 fotiek

V Žiline pribudol nový bezobalový obchod špajZA, filozofiou jeho zakladateľov je ponúknuť Žilinčanom a ľuďom v okolí možnosť nakupovať kvalitné potraviny s dôrazom na produkciu lokálnych výrobcov.

Obchod s názvom, ktorý v sebe kreatívne kombinuje pomenovanie miestnosti na uskladňovanie potravín a skratku mesta, prináša hneď niekoľko noviniek do oblasti bezobalového nakupovania.

V kamennej predajni špajZA nájdete všetko to, čo chcete mať v poctivej špajzi. A to v kvalite, na ktorú radi mnohí spomínajú, keďže veľká väčšina produktov pochádza od slovenských pestovateľov a výrobcov. Ich zaradeniu do ponuky predchádzala takmer vždy návšteva výroby a kontrola výrobného procesu.

Pri produktoch, kde neexistuje slovenská alternatíva, volí špajZA spoľahlivých slovenských distribútorov. A čo predchádzalo myšlienke spustiť vlastný bezobalový obchod v Žiline?

„Zistili sme, že kvalita potravín, ich zdroj a spôsob získavania je pre nás o niečo dôležitejšia ako najnižšia možná cena. Rozdiel v cene pri bezobalových potravinách je niekedy zanedbateľný, inokedy výraznejší. No ich chuť je neporovnateľná,“ vysvetľujú prevádzkovatelia, ktorými sú manželia Zdenka a Jakub.

Viac než 100 produktov do vlastnej nádoby alebo rozložiteľného vrecka

V ich sortimente preto nájdeme predovšetkým potraviny, ktoré si sami obľúbili.  Príkladom sú oleje značky Fajný spod Tatier: „V tomto prípade sme sa spoznali s majiteľom, ktorý ich vyrába, už dlho pred otvorením. Má vlastnú produkciu, vlastný lis a všetko nám ukázal a vysvetlil. Oleje sú lisované za studena (panenské), nerafinované. Len filtrované. Pre maximálnu ochranu sú balené v hliníkovej plechovke, kde olej vydrží dlho.“

Okrem toho ale hrá v prospech bezobalového spôsobu nakupovania aj ekologické zmýšľanie:„Pred nejakým časom u nás zaviedli vrecový triedený zber, no a až vtedy si človek naplno uvedomí, koľko plastového odpadu produkuje. Častokrát zbytočných, keďže potraviny sa dajú nakúpiť aj priamo do nádoby, v ktorej ich skladujeme. Alebo do vrecka, z ktorého ich vieme presypať,“ dodáva Zdenka.

Potraviny vám zabalia do vlastnej nádoby v prípade, že je čistá a určená na ich skladovanie. Máte takisto možnosť využiť papierové vrecká, ktoré sú ľahko rozložiteľné a nezaťažujú životné prostredie tak ako plast či kartón.

Dlhodobým cieľom obchodu špajZA je postupne zaradiť do ponuky aj produkty dennej spotreby, ktoré v domácnosti potrebujete. Už dnes tu nájdete mydlá, ošatky či zaváracie poháre. Mydlá značky Krmešáky sú pripravované poctivým zmydelňovaním za studena, čo trvá najmenej mesiac. 

„ Mydlo je dotučňované vybranými cennými olejmi a extraktmi z bylín pre maximalizáciu hydratačného a vyživujúceho účinku. Použité bylinky sú vypestované v bezprostrednom okolí a extrakty z nich sú získavané čo najšetrnejším spôsobom,“ vysvetľuje zaradenie do sortimentu Jakub. 

Nemenej podstatným mottom je podpora vzniku a nažívania miestnych komunít medzi susedmi a prispievanie k trvalo udržateľnému rozvoju miest, v ktorých žijeme.

Nespia na vavrínoch a pridávajú nové produkty

Dnes sú na poličkách tradičné klasiky ako cestoviny, obilniny, múky aj na kváskovanie, orechy a semená, kávoviny a čaje, sušené ovocie či strukoviny. Postupne pribúdajú ďalšie a ďalšie veci, takže pri každej ďalšej návšteve môžete byť príjemne prekvapení novinkami. Dvojica sama doma kváskuje, preto tu nájdete preverené ošatky či narezávatká.

Obľúbené sú aj koreniny, džemy a sirupy z domácej malovýroby v Krpeľanoch, kde sa zelenina suší pôvodným spôsobom, rovnako ako huby do korenín a zeleninových zmesí. Džemy sa vyrábajú tak, ako káže tradícia - len ovocie a trochu cukru. Bez konzervantov a farbív, čo okamžite spoznáte na chuti.

Takisto tu nájdete veci značky Happylife, ktoré vznikajú na skok od Žiliny. Tieto zdravé, no najmä bezlepkové a bezlaktózové maškrty ako tyčinky, oblátky či ručne robená čokoláda, sú výhradne balené. Legislatíva zakazuje predávať potraviny, ktoré sú uvedené ako bezlepkové bezobalovým spôsobom v rovnakých priestoroch ako lepkové, aby sa zabránilo akejkoľvek kontaminácii.

Prevádzka prináša viacero vylepšení - vrátane možnosti online objednávania v ešpajZA. 

Objednajte si bezobalové potraviny domov

Zo sortimentu si tak môžete pohodlne vytvoriť nákup a po príchode notifikácie si ho prídete vyzdvihnúť na predajňu. Pre maximálny komfort si viete v utorky a štvrtky objednať za menší poplatok dovoz priamo pred dvere. Práve v tieto dni sa dá nakúpiť dlhšie aj v kamennej predajni, a to až do 18:00 hodiny.

Platiť za nákup môžete aj kartou - na predajni aj pri doručení. Kamenná predajňa špajZA sa nachádza na ulici Kálov, v blízkosti zastávky Hurbanova cez cestu oproti bývalému starému Tescu. Zaparkovať môžete v neďalekom obchodnom centre, pri väčších objednávkach je k dispozícii parkovacie miesto pre naloženie nákupu.

Bezobalový obchod špajZA sa nachádza na ulici Kálov pri obchodnom centre Mirage.

Žilinská špajZA v sebe kombinuje tradičné uskladnenie potravín vo fľašiach na poličkách v princípe s tým, ako kedysi vyzerali komory, a nové technológie. Tie uľahčujú zákazníkovi získavanie informácií aj sledovanie čerstvosti potravín:

„Máme prepojený elektronický obchod s kamennou predajňou, takže ponuka tovaru je v každom okamihu aktuálna. Okrem toho sú na popiskoch k produktom QR kódy, kde si viete ľahko načítať zloženie a všetky potrebné informácie. Celý priestor predajne aj skladu monitorujeme online 24 hodín 7 dní v týždni. To nám dáva neustály prehľad a potraviny sú vždy čerstvé a najvyššej kvality,“ vysvetľuje Jakub, ktorý pracuje v IT oblasti.

Tip na 5 produktov v portfóliu špajZA

 

Domáce kváskovanie si v poslednom čase získava nesmiernu popularitu, vďaka hnedej ražnej múke na kváskovanie si doma založíte chutný kvások a upečiete pravý domáci kváskový chlieb.

 

Zdravšiu verziu obľubeného spoločníka pri pozeraní filmov alebo čítaní si viete vďaka popcorn kukuričnému zrnu pripraviť rýchlo aj doma. Avšak bez prehnaného množstva soli, keďže je nesolené. Nepripravuje sa v mikrovlnke, ale v popkornovačí alebo v kastrole s troškou oleja.

 

Pravé talianské cestoviny či iné pokrmy vyčaríte vďaka vegete - talianskej zmesi s bazalkou, cibuľou, pórom, paprikovými vločkami, oregánom a sušenými paradajkami.

 

V minulosti výsada čínskych cisárov, dnes je čierna ryža s množstvom antioxidantov dostupná aj vám. Okrem jemnej chuti poteší množstvom železa a ľahkou stráviteľnosťou. Zároveň je prirodzene bezlepková.

 

Milovníci sladkého ocenia ďatle v čokoládovo škoricovej poleve, a to najmä pre ich vyváženú chuť všetkých ingrediencií .

 

Otváracie hodiny

pondelok 9:00–16:30
utorok 10:00-18:00
streda 9:00–16:30
štvrtok 10:00–18:00
piatok 9:00-15:00
obedná prestávka 11:30-12:00

Celú ponuku nájdete na www.spajza.online



 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR špajZA Žilina