Pomocnú ruku podá Prešovu aj mesto Žilina, radnica poskytne z rozpočtu 10 000 eur


Foto: Pomocnú ruku podá Prešovu aj mesto Žilina, radnica poskytne z rozpočtu 10 000 eur Foto: ilustračné

Pomoc v podobe finančnej dotácie z rozpočtu mesta vo výške 10 000 eur poskytne Prešovu aj žilinská radnica. Peniaze budú použité na výdavky súvisiace s odstraňovaním následkov výbuchu plynu v bytových domoch na Mukačevskej ulici v Prešove a na pomoc osobám postihnutým touto tragickou udalosťou.

Nešťastie v podobe výbuchu plynu, ktoré sa udialo minulý týždeň v piatok na prešovskom sídlisku ukázalo aj solidárnosť a empatiu ľudí, ktorí sa zomkli a bezprostredne po tragédii podali pomocnú ruku, aby tak aspoň čiastočne zmiernili nepriazeň osudu obyvateľom postihnutých výbuchom. 

„Hlboko nás zasiahla tragická udalosť, ktorá sa minulý týždeň udiala v Prešove a súcitíme so všetkými dotknutými občanmi. Následky tejto neľahkej situácie sme sa rozhodli zmierniť aj my v Žiline, a preto mestu Prešov poskytneme dotáciu v sume 10 000 eur. Tá bude použitá na likvidáciu škôd spôsobených výbuchom plynu v postihnutej bytovke, aj na pomoc ľuďom, ktorí sa po výbuchu nachádzajú v krízovej situácii,“ dodal primátor Peter Fiabáne.

Pomôcť môžu aj Žilinčania, a to zaslaním dobrovoľného finančného príspevku na verejný účet, ktorý pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici zriadilo mesto Prešov. Všetky potrebné informácie nájdete na tomto odkaze - stránke mesta Prešov


Prešovské zastupiteľstvo odhlasovalo spôsob rozdelenia vyzbieraných peňazí

Mestské zastupiteľstvo v Prešove zároveň včera schválilo zásady pre rozdeľovanie finančných prostriedkov získaných od darcov na transparentný účet. Ľudia, ktorí bývali v zdevastovanom paneláku na Mukačevskej, budú mať nárok na 500 eur mesačne po dobu 6 mesiacov ako príspevok na bývanie.

Jednorazový príspevok na preklenutie zložitej životnej situácie bude v ich prípade vo výške 10 000 eur.

Obyvatelia susedného paneláku budú mať nárok na 500 eur mesačne počas doby 3 mesiacov ako príspevok na bývanie, jednorázovo dostanú sumu 3-tisíc eur. V prípadoch, kedy v byte nežil majiteľ, ale nájomníci, sú podmienky upravené tak, že ak si nájomníci prenajímali byt čiastočne zariadený, jednorázový príspevok sa podelí na polovicu medzi nich a majiteľa. 

V ostatných prípadoch prenajímania dostane príspevok ten, kto mal v byte zariadenie - ak ho majiteľ prenajal už zariadený, príspevok dostane on. Naopak, za prenajatý byt bez vybavenia dostanú príspevok nájomcovia, ktorí si ho museli zaobstarať.

Všetky zostatkové finančné prostriedky, ktoré budú na účte po vyplatení vyššie uvedených príspevkov, budú rozdelené medzi vlastníkov bytov v zdevastovanom bytovom dome pomerne v závislosti od rozlohy pôvodných bytov v m2.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina