V žilinskom Pilates studiu pomáhajú ľuďom odstrániť bolesti chrbtice či problémy sedavých zamestnaní


Foto: V žilinskom Pilates studiu pomáhajú ľuďom odstrániť bolesti chrbtice či problémy sedavých zamestnaní
Galéria: 11 fotiek

Súčasný moderný spôsob života negatívne vplýva na naše zdravie. Tí, ktorí sa dostatočne nevenujú pohybovým aktivitám, začínajú s odstupom času trpieť zdravotnými ťažkosťami. Dnes prevládajú najmä sedavé zamestnania, v ktorých mnohí zamestnanci trávia osem a viac hodín na jednej stoličke, v takmer rovnakej polohe. Paradoxom je, že z tejto skupiny ľudí venuje pozornosť športu a cvičeniu len malá časť.

Pohyb zohráva veľmi významnú časť života každého z nás, no my často zabúdame na jeho význam a nechávame sa obmedzovať zlými návykmi. Často až keď je neskoro a pociťujeme bolesti, vyhľadáme odbornú pomoc. Pritom stačí len málo a vďaka prevencii môžeme problémom predísť.

Ako predísť zbytočným ťažkostiam pri sedavých zamestnaniach a zároveň dosiahnuť uvoľnenie po ťažkom pracovnom dni, vám poradia odborníci z Pilates a reformer studio Žilina. Kvalifikovaní cvičitelia dokážu zostaviť individuálny plán podľa toho, akú prácu vykonávate, alebo aké ťažkosti pociťujete. Výhodou tohto cvičenia je, že zlepšenie pocítite už po prvých cvičeniach.

Čo je vlastne Pilates?

Za touto metódou stojí Joseph Pilates, ktorý ju vymyslel začiatkom 20. storočia v Nemecku. Dnes už je známa po celom svete. Cieľom cvičenia je zlepšiť kontrolu nad svojim telom, posilniť ho a zvýšiť jeho ohybnosť. Pilates si pri svojich cvikoch zakladá na pohybe a pravidelnom dýchaní, vďaka čomu dosahuje výborné výsledky.

„Existuje viac než 500 cvikov, z ktorých väčšina sa dá po dôkladnom vysvetlení zo strany našich inštruktorov cvičiť aj samostatne doma. Vďaka tomu je možné kombinovať cvičenie s odborníkom u nás so samostatným cvičením doma a dosiahnuť tak výrazné zlepšenie stavu. Pilates je odporúčaný pre všetky vekové skupiny, preto ho dokážeme individuálne prispôsobiť každému klientovi,“ hovorí Mgr. Adriana Krížová, majiteľka Pilates a reformer studia v Žiline.

Cvičenie pri ťažkostiach aj ako prevencia

Cvičenie prebieha pod dohľadom školených inštruktorov, ktorí nielen kontrolujú správne prevádzanie cvikov, ale predovšetkým upravujú a prispôsobujú cvičebný plán s účelom dosiahnutia požadovaného výsledku. Každá hodina je zameraná na iné cvičenia s inými pomôckami. Cieľom je buď odstránenie ťažkostí alebo prevencia pred ich vznikom.

„Ak ešte nemáte žiadne zdravotné komplikácie no vaše zamestnanie je sedavé, mali by ste zvážiť cvičenie za účelom prevencie. Naši inštruktori vám nastavia plán tak, aby ste sa cítili lepšie, uvoľnene a predišli zdravotným problémom v budúcnosti,“ spresňuje Krížová.

Cvičenie na stroji Pilates Reformer

Žilinské Pilates a reformer studio ako jedno z mála využíva pri cvičení aj Pilatesov reformer so systémom závesných oceľových pružín. Každá z piatich pružín je kalibrovaná na inú silu. Vďaka cvičeniu na reformeri sú svaly celého tela namáhané oveľa fyziologickejšie ako napríklad pri dvíhaní činiek. Využitie reformera je vhodné aj pri poúrazovej či pooperačnej rehabilitácii bedrového, kolenného, členkového kĺbu alebo ramena.

„Reformer umožňuje vykonávať cviky v rôznych polohách ako napríklad v sede, v ľahu či v stoji. Poskytuje možnosti cvičenia stoviek cvikov pre celé telo. Vzájomnou kombináciou pružín sa dá navrhnúť program cvičenia pre začiatočníkov aj pre fyzicky zdatných ľudí. Pravidelné cvičenie navyše odstraňuje svalovú nerovnováhu - skrátené a oslabené svaly,“ vysvetľuje Mgr. Adriana Krížová.

Vhodné pre jednotlivcov aj celú rodinu

V rámci 55 minútového tréningu postupne prejdete viacerými cvikmi. Každý má od päť do desať opakovaní. Vyšší počet opakovaní býva spravidla pri úvodných cvičeniach. Laik totiž potrebuje niekoľko pokusov, kým sa mu podarí dodržať správnu techniku. Odporúčaná intenzita tréningu je v rozmedzí dvoch až troch opakovaní týždenne.

Ponuka kurzov je preto široká, v Pilates a reformer studio máte možnosť cvičiť individuálne, alebo v skupinkách s počtom od dvoch do štyroch ľudí. Môže tak spoločne cvičiť partia kamarátov, kolegov z práce či dokonca celá rodina.

Preto ak napríklad stále neviete, čím obdarovať svojich blízkych na blížiace sa Vianoce, možno práve kurz cvičenia Pilates bude to, čo najviac ocenia. Teraz máte možnosť zakúpiť aj darčekové poukážky na vybraný počet cvičení.

Pilates štúdio sa nachádza na adrese Bôrická cesta 3047/107, v budove Business Centrum Žilina.

Bližšie informácie získate na telefónnom čísle 0903 439 542 alebo prostredníctvom emailu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Pilates a reformer studio