FOTO+VIDEO: Na česko-slovenskom pomedzí v Javorníkoch sa rozmnožila vlčia rodina


Foto: FOTO+VIDEO: Na česko-slovenskom pomedzí v Javorníkoch sa rozmnožila vlčia rodina
Galéria: 6 fotiek

Ochranárom zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Kysuce sa podarilo spolu s kolegami odpozorovať rozmnoženie vlčej svorky, ktorá sa na česko-slovenskom pomedzí v Javorníkoch usadila v roku 2018. Podľa ochranárov ide o prvé potvrdené rozmnožovanie vlkov v tejto oblasti od deväťdesiatych rokov.

Cenné informácie o rozmnožení druhu sa podarilo získať vďaka intenzívnemu monitoringu Hnutia DUHA a ďalších spolupracovníkov z našej Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Výsledkom pozorovania je niekoľko fotografií Petra Drengubiaka zo Správy CHKO Kysuce, na videách Martina Duľu a Beňadika Machciníka je možné vidieť prechod mladých vlčat Javorníkmi. 

„Ochrana vlka obyčajného je jednou z priorít v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce, čomu nasvedčuje aj jeho celoročná ochrana na takmer celom území Správy. Reprodukcia a vlčie prírastky v Javorníkoch naznačujú, že potenciál pre život vlka v tomto pohorí nepochybne existuje. Je však na nás, ako sa k tejto situácii postavíme. Aj preto Správa CHKO Kysuce listom oslovila príslušné lesné úrady, ktoré majú kompetenciu usmerňovať činnosť užívateľov poľovných revírov v Javorníkoch. Cieľom je na jednej strane zabezpečiť ochranu vlka v Javorníkoch nielen ´na papieri´, ale aj priamo v teréne,“ uviedol Peter Drengubiak zo Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Kysuce.



V Beskydách sa podarilo zaznamenať aj narodenie rysích mláďat, vďaka čomu je Chránená krajinná oblasť Beskydy jediným miestom v Českej republike, kde sa trvale vyskytujú všetky tri druhy veľkých šeliem.

Ochranári na Kysuciach zároveň dementujú informácie o tom, že by medvede či vlky vypúšťali do prírody pomocou vrtuľníkov:

Týmto vás chceme ubezpečiť, že ani Správa CHKO Kysuce a ani žiadna iná inštitúcia zaoberajúca sa ochranou prírody nevypúšťa do prírody vlkov a medveďov a už vôbec nie vrtuľníkmi. Ide o nepravdivé informácie. Jedince a populácie veľkých šeliem vyskytujúce sa v územnej pôsobnosti Správy CHKO Kysuce pochádzajú všetky z voľnej prírody a sú jej neodmysliteľnou, prirodzenou súčasťou.“






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu