Hnedým sa v Žiline zadarilo hneď dvakrát, spievali na gymnáziu a premietali na Mestskom úrade


Foto: Hnedým sa v Žiline zadarilo hneď dvakrát, spievali na gymnáziu a premietali na Mestskom úrade Foto: Zničená pamätná tabuľa na Katolíckom dome

Strany z krajne pravicového politického spektra zaznamenali začiatkom v Žiline pomyselný “úspech”, keďže sa im podarilo hneď v dvoch prípadoch odprezentovať svoje názory bez toho, aby prenajímateľ priestorov vôbec tušil, čo bude zámerom akcie. Najskôr v sobotu 6. októbra prebehol seminár k 80. výročiu vyhlásenia autonómie Slovenskej krajiny v bývalom Katolíckom dome.

Tam dnes sídli Gymnázium sv. Františka, podľa redaktora Denníka N mali účastníci spievať v sále gardistickú pieseň Rež a rúbaj do krve. Pri kladení vencov mali zas vyvolávať heslo “Verní sebe, svorne napred”. Na príhovoroch sa zúčastnili aj dvaja prezidentskí kandidáti, následne sa účastníci presunuli na prednášky v sále. Historik Martin Lacko ocenil nastolenie autoritatívneho systému:

„Treba dodať, že vzhľadom na svoju dobu, konali predstavitelia HSĽS moderne, aktuálne. Povedané dnešným newspeakom, garnitúra HSĽS prijala ,európske riešenie‘. Parlamentné demokracie zažívali totiž hlbokú krízu, úpadok, boli pokladané za zdroj nestability. Renesanciu v Európe zažíval autoritatívny systém,“ citoval sám seba v správe k podujatiu Lacko na webe Ústavu dejín kresťanstva. Ústav patril k spoluorganizátorom sobotňajšej akcie.

Žilinská diecéza ani gymnázium nevedeli o programe podujatia

Voči podujatiu sa ohradila Žilinská diecéza vyjadrením hovorcu Zdena Pupíka, zároveň však dodala, že boli premietnuté prednášky o fakte vyhlásenia autonómie a v minulosti sa už voči extrémizmu v akejkoľvek podobe vymedzili. Podľa slov hovorcu ani netušili, že podujatie bude:

„Vedenie Žilinskej diecézy nebolo oboznámené s usporiadaním podujatia pri príležitosti 80. výročia vyhlásenia autonómie Slovenska zo dňa 6. 10. 2018. Podujatie zorganizoval Ústav dejín kresťanstva, miestny odbor Matice Slovenskej zabezpečoval občerstvenie. Podujatie sa začalo bohoslužbou, na ktorej kazateľ prof. Kutarňa interpretoval biblické čítania, určené na 6. októbra. Obsahom nasledovného seminára boli prednášky o historickom fakte vyhlásenia autonómie, ktoré bolo úzko spojené s osobou Andreja Hlinku.” 

Neskôr pridal správca profilu diecézy informáciu o tom, že na podujatí sa nemali spievať gardistické piesne tak, ako to tvrdí autor článku na Denníku N Miro Kern. 

Tvrdenie správcu profilu Žilinskej diecézy na Facebooku.

 

O podujatí nevedela ani škola, tá podľa slov riaditeľky Sr. Lucie Damiána Kajanovej OSF štandardne prenajala priestory: „Gymnázium sv. Františka z Assisi nebolo organizátorom akcie, ktorá prebiehala v priestoroch našej školy. Akcia bola mimo vyučovania, teda v sobotu 6.10.2018. Nebola organizovaná pre žiakov našej školy. Po ústnej dohode s dvomi zástupcami Matice slovenskej v Žiline, sme prenajali aulu školy na čas 4 hodín pre účely konferencie. Kto sa jej zúčastní nám vopred nebolo oznámené.“ 


Niekto poškodil pamätnú tabuľu na budove Katolíckeho domu

V noci z 15. na 16. októbra niekto poškodil pamätnú tabuľu, ktorá pripomína rokovanie 6. októbra s výsledkom podpísania Žilinskej dohody. Z balkóna budovy vyhlásil Tiso autonómiu. Sporná osoba katolického kňaza je roky dôvodom rozporov medzi historikmi a jeho zástancami.

Faktom zostáva, že Jozef Tiso bol zarytý antisemita. Poukazujú na to jeho výroky, ktoré pravidelne vyslovoval. Napríklad tento vyriekol 10. augusta 1940, po vojne bol za vlastizradu, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti popravený obesením:

„Vytýkajú nám, že berieme židom rádiá. No v živote sú potrebnejšie veci, ako rádiá. Alebo povie ktosi: Nepustíte ich do škôl, nedávate židom možnosť vzdelania. Musíme zabrániť, aby židia, vyzbrojení školskými vedomosťami, mohli sa zas vrh­núť na slovenského človeka. Nechcem, aby náš dedinský človek išiel k židovskému krčmárovi, ktorý píše na tabuľu, potom dal podpísať zmenku, ­s ktorou išiel k židovskému bankárovi, tento bankár na advokáta, tento na súd. A tak pekne bez násilia, krádeže, krvi, zmocňovali sa majetku slovenského človeka. Keď chcem Slováka brániť, tak musím túto židovskú reťaz pretrhnúť.“ 

Kotlebovci uspeli na Mestskom úrade v Žiline, prikryl ich primátorský kandidát

Druhýkrát sa podarilo premietnuť zástupcom ĽSNS dokument “Stratená generácia”, ktorý dostal nakoniec priestor priamo na Mestskom úrade v Žiline. Sálu si na predvolebnú akciu prenajal kandidát Ján Púček, mesto Žilina podľa slov primátora nevedelo, že stretnutie s občanmi bude zneužité na politické ciele.

Kotlebovcov s filmom vyhodili najskôr z Domu odborov, neskôr ich premietanie zrušil aj Hotel Slovakia. Extrémisti pozývali na premietanie s podtitulom “Príďte si pozrieť desivý reálny dokument z našej návštevy v európskych mestách ovládnutých imigrantmi“. Hotel v minulosti zrušil napríklad prednášku muža obvineného z propagácie holokaustu, ktorý kandidoval do parlamentu na 88. pozícii kandidátky ĽSNS.

Krajský predseda strany v Žiline uviedol, že film bude zverejnený aj na internete. Parlamentnú stranu už prešetruje Národná kriminálna agentúra za iný dokumentárny film - „Zavrhnuté svedectvá“, ktorý chceli pôvodne premietnuť v Poprade dňa 8.8. Dátum odkazuje na najznámejší nacistický akronym iniciálok pozdravu “Heil Hitler”, kino po upozorneniach prenájom zrušilo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu