Prednášku muža obvineného z popierania holokaustu zrušili, Hotel Slovakia bol uvedený do omylu


Foto: Prednášku muža obvineného z popierania holokaustu zrušili, Hotel Slovakia bol uvedený do omylu

Prednáška o rase a rasizme sa mala uskutočniť v hoteli Slovakia dňa 24.2.2017 od 16:00 hod. Hlavným rečníkom na trojhodinovom podujatí mal byť Marián Magát, ktorý patrí, okrem iného, k zakladateľom Akčnej skupiny Vzdor Kysuce. Tá je známa napríklad aj tým, že neoficiálne trénuje v lese bojové techniky, a v minulosti jej predstavitelia vyhlásili, že sú pripravení suplovať políciu či armádu.

Medzi témy Magátovej prednášky mala patriť aj polemika o tom, či je demokracia zločinecký systém. Demokratické zriadenie Slovenskej republiky je pritom zakotvené hneď v prvom článku prvej hlavy Ústavy Slovenskej republiky. Rovnako sa naše súčasné štátne zriadenie neviaže na žiadnu ideológiu.

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.


Magát mal v úmysle rozoberať aj “Manipulácie prítomnosti cez manipulované dejiny” či “Slobodu slova, pre koho a pre koho nie?”. Voči prednáške sa však krátko po zverejnení zdvihol odpor, viacerí Žilinčania vyjadrili nesúhlas s tým, že hotel poskytol priestor na takéto podujatie.

Z hotela Slovakia zareagovali na podnety Žilinčanov takmer obratom, prednášku zrušili. Ako vysvetlili, priestor na akciu si objednávala iná osoba ako prednášajúci. „Nakoľko sme boli uvedení do omylu a nevedeli, že sa jedná o túto osobu a akciu ním plánovanú, sme ju zrušili. Seminár si objednal pán Blaho ako súkromná osoba. Za pochopenie ďakujeme,“ spresnilo vedenie hotela Slovakia.


O zrušení prednášky informovala iniciatíva Žilina bez náckov. „Aktualizovaná pozvánka na míting náckov z okolia, ktorý sa nekoná vďaka aktivite obyvateľov Žiliny a zodpovedného prístupu hotela Slovakia, ktorý ju okamžite, ako sa dozvedeli skutočného organizátora, zrušil,“ uviedli zástupcovia iniciatívy na sociálnej sieti Facebook.

Magáta začiatkom roka obvinili z popierania holokaustu, kandidoval na mieste s poradovým číslom odkazujúcim na nacistickú symboliku


Začiatkom roka bol Marián Magát obvinený z popierania holokaustu, vyšetrovanie stále prebieha. Známy je aj tým, že v uplynulých voľbách do NR SR kandidoval za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko na 88. pozícii.

Medzi neonacistami sa toto číslo využíva ako akronym, keďže ôsme v abecednom poradí je písmeno H. Dvojica HH je teda skratkou pre nacistický pozdrav “Heil Hitler”. Medzi ďalšie neonacistické číselné šifry patria čísla 14, 18 a 28.

Často používané neonacistické číselné akronymy


14 - číselný kód pre 14 slov Davida Lanea. “We must secure the existence of our people and a future for White children”, čo v preklade znamená “My musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí”. David Lane zastával názory bieleho nacionalizmu a bol členom Ku-klux-klanu.

18 - číselný kód pre iniciály Adolfa Hitlera, obdobne ako pri 88, písmeno A je prvé a H je ôsme v abecednom poradí.

28 - číselný kód pre iniciály organizácie blood and honour (krv a česť). B je druhé a H je ôsme písmeno v poradí abecedy. Blood and Honour je neonacistická organizácia založená legendárnym spevákom britskej white power skupiny Skrewdriver Janom Stuartom Donaldsonom v 1987.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu