Prezident Andrej Kiska je dnes v Žiline, navštívil župu, chirurgický kongres aj zástupcov mesta


Foto: Prezident Andrej Kiska je dnes v Žiline, navštívil župu, chirurgický kongres aj zástupcov mesta Foto: Mesto Žilina

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa dnes v Žiline zúčastnil niekoľkých stretnutí s regionálnymi politikmi aj občanmi v Žiline. Doobeda navštívil Úrad Žilinského samosprávneho kraja, kde sa stretol so župankou Erikou Jurinovou. Spolu rokovali o dôležitých témach v kraji, Kiska vyzdvihol aj úlohu samospráv v školstve.

So župankou sa zhodli na tom, že najväčším problémom kraja je dopravná situácia. „Všetci, ktorí cestujeme po Slovensku, vieme, čo sa deje na vstupe do Ružomberka či v Kysuckom Novom Meste. Je to niekedy až katastrofa. Bola tu prosba z pohľadu ŽSK, aby sme si opakovali, že keď štát zabezpečuje to, aby išiel tranzit napríklad cez Kysucké Nové Mesto, tak by štát mal aj pomôcť tento problém vyriešiť,“ dodal na stretnutí Kiska.

 


Následne sa presunul na diskusiu so študentmi na pôde Gymnázia Veľká okružná, neskôr otvoril v hoteli Holiday Inn 43. Spoločný zjazd slovenských a českých chirurgov, ktorý potrvá až do 14. septembra. Organizátormi kongresu sú Slovenská a Česká chirurgická spoločnosť, Slovenská lekárska spoločnosť a oddelenie chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. Nosnou témou je rakovina konečníka. 

Celkovo sa na kongrese zúčastnia stovky zdravotníkov z celého Slovenska a Česka. „Prihlásených máme takmer 500 zdravotníkov, keďže kongres je rozdelený do dvoch blokov samostatne pre chirurgov i sestry,“ informoval vedecký sekretár kongresu a primár oddelenia chirurgie žilinskej nemocnice Juraj Váňa.

Po slávnostnom otvorení kongresu absolvoval prezident prechádzku historickým centrom mesta za účasti zástupcov Mesta Žilina. Hlavu štátu sprevádzali zástupca žilinského primátora Patrik Groma a vedúci odboru európskych projektov Mestského úradu v Žiline Milan Lipka.

Po stretnutí s predstaviteľmi sa presunul Andrej Kiska na Štadión pod Dubňom, kde absolvoval stretnutie s vedením aj mladými talentmi MŠK Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu