Na urológii žilinskej nemocnice otvorili novú ambulanciu na liečbu a prevenciu obličkových kameňov


Foto: Na urológii žilinskej nemocnice otvorili novú ambulanciu na liečbu a prevenciu obličkových kameňov Foto: FNsP Žilina

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina pribudne od 1. augusta nová urologická ambulancia pre liečbu a prevenciu urolitiázy. Dne so tom informovala formou tlačovej správy hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Urolitiáza je ochorenie, pri ktorom vznikajú kamene v obličkách.

„Aby bola starostlivosť o našich pacientov ešte kvalitnejšia a presnejšia, v ambulancii sa budeme každú stredu venovať špecifickým prípadom, či už pôjde o pacientov po zákroku, ale tiež pacientov s novými nálezmi, ktoré sú komplikovanejšie a vyžadujú osobitný prístup,“ uviedol primár žilinskej urológie Roman Mráz.

Do novej ambulancie môže pacienta odoslať jeho obvodný lekár, no predovšetkým urológ - špecialista. Zatiaľ pôjde o limitovaný počet pacientov.

„Uvidíme, aký bude najvhodnejší model fungovania. Nie vždy je potrebná špecifická konzultácia, zväčša ide o jednoduchšie prípady, takže počet pacientov prispôsobíme aktuálnemu stavu. Výhodou je liečba šitá na mieru pre pacienta a možnosť optimálneho manažmentu ochorenia tak, aby bol pacient dôkladne pripravený na hospitalizáciu, ktorá mu poskytne komplexnú liečebnú starostlivosť aj s ďalšou prevenciou,“ spresnil R. Mráz s tým, že liečbu urolitiázy výrazne skvalitní aj špeciálny prístroj, ktorý nemocnica plánuje zakúpiť na oddelenie urológie na jeseň tohto roku.


Flexibilný ureterorenoskop umožní lekárom realizovať výkony, ktoré doteraz nemohli riešiť. Ide napríklad o odstraňovanie veľmi malých kameňov v segmentoch obličky, ku ktorým je ťažké sa dostať. Žilinská urológia sa tak podľa primára Romana Mráza stane centrom pre komplexnú liečbu obličkových kameňov.

FNsP Žilina tento rok uviedla do prevádzky i modernú litotryptorovú zostavu na rozbíjanie močových kameňov neinvazívnou formou, čiže bez nutnosti rezu. Od začiatku roka lekári zrealizovali 260 takýchto výkonov.

„Nie všetky kamene sa však dajú riešiť mimotelovým rozbíjaním, podľa veľkosti a zloženia musíme pristúpiť aj k liečbe vpichom cez bedrovú oblasť alebo použitím ureterorenoskopu cez močové cesty. A práve pri takýchto prípadoch sa budeme môcť v novej ambulancii jednotlivo venovať náročnejšej liečbe,“ dodal R. Mráz.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina