Županka Erika Jurinová plánuje odpredať dve limuzíny po Blanárovi, považuje ich za zbytočný luxus


Foto: Županka Erika Jurinová plánuje odpredať dve limuzíny po Blanárovi, považuje ich za zbytočný luxus Foto: Novšia z predávaných limuzín vo vozovom parku kraja. Zdroj: ŽSK

Už v pondelok zasadne po šiestykrát zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja, medzi témami na rokovanie sa nachádza, popri úprave župného rozpočtu, aj návrh na založenie Nadácie ŽSK pre podporu rodiny. Jej cieľom má byť pomoc jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi.

Práve absencia sociálneho programu v kraji patrí medzi jednu z prvých výziev, s ktorou sa chcela županka Erika Jurinová podľa jej slov po nástupe popasovať. Nadácia sa zriadi na dobu neurčitú, členmi správnej rady budú v prípade schválenia okrem predsedníčky aj Barbora Birnerová, Karol Javorka, Erika Cintulová a Jarmila Majáková.

Krajská nadácia bude poskytovať pomoc ľuďom, ktorých postretne živelná pohroma alebo závažné ochorenie člena rodiny, kedy je zmenšená pracovná schopnosť a tým aj obmedzený príjem pre rodinu. Rovnako bude podporovať aj dobrovoľnícke aktivity v kraji a podá pomocnú ruku talentovaným deťom zo sociálne slabších podmienok. Pre rok 2018 bude predstavovať počiatočná dotácia sumu 20-tisíc eur.


Luxusné Audi pôjdu do dražby na podnet predsedníčky

Okrem toho sa bude, na podnet predsedníčky ŽSK, zastupiteľstvo v pondelok zaoberať aj odpredajom dvoch luxusných vozidiel značky AUDI A8 po predchádzajúcom vedení. Využívanie takýchto limuzín považuje županka za zbytočný luxus, ktorý je navyše veľmi nákladný – ako na údržbu, tak aj spotrebu.

Kraj deklaruje záujem zakúpiť vozidlo strednej triedy. Do aukcie by sa tak mali dostať dve luxusné Audi, jedno z roku 2012 v prevedení Long a staršie z roku 2007 v štandardnej verzii.  Vyvolávacia cena za prvý spomínaný automobil by mala byť na úrovni 29 085,00 EUR s DPH, starší model bude v aukcii pravdepodobne začínať na sume 5 219,00 EUR s DPH.

Viac ako polmilióna kilometrov najazdila staršia zo služobných limuzín. Zdroj: ŽSK

Pri druhom vozidle je nutné dodať, že má najazdených úctyhodných 504 200 kilometrov. Zastupiteľstvo ŽSK zasadne 21. mája 2018 (pondelok) o 10.00 hodine v budove Úradu Žilinského samosprávneho kraja v Žiline, Komenského 48, v kongresovej sále na prízemí.

Celý program rokovania:

  1. Otvorenie.
  2. Správa o plnení uznesení prijatých na rokovaní zastupiteľstva 14. mája 2018.
  3. Stanovisko hlavného kontrolóra Žilinského samosprávneho kraja k návrhu Záverečného účtu Žilinského samosprávneho kraja za rok 2017.
  4. Záverečný účet Žilinského samosprávneho kraja za rok 2017.
  5. Návrh na 1. úpravu rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja na rok 2018.
  6. Všeobecne záväzné nariadenie Žilinského samosprávneho kraja o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v jazykových školách a v školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
  7. Návrh na zrušenie Uznesenia 6/19 v časti 6 zastupiteľstva z 19. septembra 2016.
  8. Návrh na zmenu Uznesenia 9/4 v časti 8. zastupiteľstva z 19. marca 2018.
  9. Nakladanie s majetkom Žilinského samosprávneho kraja.
  10. Návrh na zriadenie nadácie Centrum podpory rodiny.
  11. Dodatok č. 7 k Zriaďovacej listine Spojenej školy, Červenej armády 25, 036 01 Martin.
  12. Dodatok č. 1 k Výzve Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja na rok 2018 č. 1/2018 na financovanie podporovaných činností realizovaných v rámci Programu „AKTÍVNY ČLOVEK = AKTÍVNA SPOLOČNOSŤ.“
  13. Dodatok č. 1 k Výzve Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja na rok 2018 č. 2/2018 na financovanie podporovaných činností realizovaných v rámci Programu KULTÚRA.
  14. Dodatok č. 1 k Výzve Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja na rok 2018 č. 3/2018 na financovanie podporovaných činností realizovaných v rámci Programu REGIONÁLNY ROZVOJ.
  15. Návrh na zmenu Uznesenia 19/26 písm. c) zastupiteľstva z 25. septembra 2017.
  16. Návrh na schválenie výšky spolufinancovania žiadostí o NFP realizovanej v rámci programu INTERREG V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.
  17. Poskytnutie finančného príspevku na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately subjektom na území Žilinského samosprávneho kraja na základe výzvy Žilinského samosprávneho kraja.
  18. Správa o vyhodnotení zimnej údržby ciest v Žilinskom samosprávnom kraji za obdobie 2017/2018
  19. Správa o činnosti krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj za rok 2017.
  20. Interpelácie
  21. Rôzne.
  22. Záver.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu