Oplotený pozemok na Bulvári: Poslanci navrhli sumu 420 eur ako v prípade Starého trhu


Foto: Oplotený pozemok na Bulvári: Poslanci navrhli sumu 420 eur ako v prípade Starého trhu

Na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline prejednávali poslanci aj návrh majiteľa oploteného pozemku na Bulvári, ktorý ponúkol mestu možnosť odkúpiť parcelu za sumu 580 eur za meter štvorcový.

Na základe schváleného uznesenia rokujú poslanci o všetkých doručených ponukách na predaj alebo kúpu mestského majetku, výnimkou preto nebol ani tento bod. Pozemok poznajú Žilinčania vďaka lešeniu, na ktorom bola počas časti minulého roka politická reklama jedného z kandidátov na predsedu ŽSK.

Neskôr bol predmetný pozemok oplotený, čím bolo mesto nútené presunúť zastávky verejnej hromadnej dopravy. Tá dovtedy stála na tomto súkromnom pozemku, vzhľadom na úzky manipulačný priestor bol dobudovaný chodník.

Doplnkom k predkladaným materiálom od majiteľov a záujemcov sú posudky na hodnoty pozemkov, ktoré realizuje spoločnosť vybraná prostredníctvom elektronickej aukcie. V prípade parcely s rozlohou 1433 metrov štvorcových, ktorá je už v centre mesta dlhšiu dobu oplotená, stanovil znalec hodnotu pozemku na úrovni 95,58 eur za meter štvorcový.

Mesto Žilina vedie už niekoľko rokov rokovania so zástupcami spoločnosti cda consulting group, s.r.o., tie však boli zatiaľ neúspešné. V minulosti mesto takmer dosiahlo vyvlastnenie predmetných pozemkov. Aj vtedy bola suma stanovená posudkom na podobnej úrovni, presnejšie 115,46 eur.

To poslancom pripomenul aj rečník, ktorý materiál uvádzal. „V roku 2014, keď sme sa ho pokúšali vyvlastniť, vyšla cena v posudku podobná,“ doplnil na rokovaní k predkladanému materiálu Jakub Ulaher z právneho odboru mesta.

Cena nastavená ako v prípade Starého trhu

V záujme vyriešiť situáciu navrhla komisia finančná pozmenenie sumy na 420 eur za meter štvorcový, v tomto prípade by celková cena pozemku vychádzala na 601 860 eur. Poslanci argumentovali tým, že súčasný stav neprospieva mestu a cena je na úrovni tej, ktorú stanovilo zastupiteľstvo ako maximum mesta v prípade pozemkov pod Starým trhom.

„Uvedomme si, že najhorší stav, ktorý je, je ten, ktorý tam je teraz. Turista, ktorý príde, nevie či je to mestské alebo súkromné, ale vidí zdevastovaný pozemok. Ak nezískame pozemok naspäť, tento stav tam môže byť dlhodobo. A povedzme si na rovinu, nie je to dobrá vizitka pre mesto Žilina,“ apeloval poslanec Jozef Juriš.


Viceprimátor Patrik Groma uviedol, že podľa jeho informácií sa cena na trhu v období, v ktorom bol pozemok odpredaný spoločnosťou HB Reavis, pohybovala na úrovni 140-150 eur.

Územný plán nepovoľuje v mieste zástavbu

Pripomenul, že vlastník kupoval pozemok špekulatívne a s podnikateľským rizikom, plánoval tu vybudovať predajný pavilón so zastávkou pre autobusy. Dnes je však problémom to, že územný plán nepovoľuje v tomto mieste zástavbu.

„Aj nám sa na komisii zdala cena 580 eur za meter štvorcový vysoká a premrštená, aj keď ceny sa za pozemky v centre mesta reálne pohybujú na tejto úrovni. Ale vychádzali sme z analógie, že pre nás mal hodnotu pozemok na Starom trhovisku a tento pozemok sme odkupovali po 420 eur, pretože sme ho chceli upraviť, aby to mohlo byť pekné miesto,“ dodal Juriš.

Pozemok predali ako doplnok k väčšiemu na vtedajšom Štúrovom námestí

K odpredaju parcely došlo v roku 2003, spolu s väčšou parcelou o výmere 17 618 m2 na bývalom Štúrovom námestí, kde dnes stojí Aupark Shopping Center Žilina, za celkovú sumu 50 miliónov vtedajších korún. Dňa 15. decembra 2003 poslanci MZ v Žiline schválili odpredaj takto:

Mestské zastupiteľstvo v Žiline schvaľuje odpredaj nehnuteľností mesta: parc. č. KN 6684, zast. pl. o výmere 17 618 m2 a parc. č. KN 6665/2, ost. pl. o výmere 1433 m2 za účelom výstavby obchodného centra Aupark firme Aupark II, s.r.o. so sídlom Plynárenská 1, Bratislava za cenu 50 mil. Sk

Práve druhý parcela s označením 6665/2 o výmere 1433 metrov štvorcových bola neskôr odpredaná spoločnosti, ktorá ju vlastní dnes a má záujem odpredať ju mestu.

Poslanci nakoniec v záujme urýchlenia riešenia situácie odhlasovali pozmeňovací návrh a nastavili sumu, za ktorú by bolo mesto ochotné pozemok odkúpiť, na spomínaných 420 eur. Za návrh hlasovalo 27 poslancov, jeden sa zdržal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu