VIDEO: Cyklisti sa ohrozujú jazdou cez priechody pre chodcov, podľa zákona by po nich jazdiť nemali


Foto: VIDEO: Cyklisti sa ohrozujú jazdou cez priechody pre chodcov, podľa zákona by po nich jazdiť nemali

Vždy pred začiatkom cyklistickej sezóny sa venujeme téme, v ktorej poukazujeme na to, ako majú cyklisti správne jazdiť po cestách a chodníkoch. Mnohí to totiž nevedia a často obmedzujú chodcov a taktiež sa zbytočne dostávajú do nebezpečných situácií.

Viacero čitateľov nás však v poslednej dobe upozorňuje na to, ako cyklisti prechádzajú cez cestu, konkrétne cez priechody pre chodcov. Väčšina z nich náhle vbehne do cesty autám a snaží sa rýchlo prejsť. Neuvedomujú si však, že okrem porušovania vyhlášky o cestnej premávke ohrozujú seba aj ostatných účastníkov premávky.

„Posielam Vám krátke video zachytené pri Bille na Hlinách. Ide o nezodpovedného rodiča a cyklistu v jednej osobe,“ začína opisovať čitateľ Vlado. Video zachytáva dvoch cyklistov - otca s dieťaťom a druhé dieťa, ktorí sa vôbec nesnažili pred priechodom pribrzdiť alebo zosadnúť z bicykla. Pokračovali plynule ďalej cez priechod pre chodcov.

„Je to nezodpovedné a arogantné, ako učí otec svoje deti bezpečnosti na cestách. Keď som mu zakričal cez okno, že ako to učí svoje deti, tak on zakričal že mám držať hubu,“ uvádza ďalej vodič auta s kameru.


Aby sme si teda vysvetlili, ako je to s prechádzaním cyklistov cez priechody pre chodcov a priechody pre cyklistov, zopakujme si najskôr základy z autoškoly. 

  • chodec - účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo, osoba ktorá, tlačí bicykel alebo motocykel 
  • vodič - osoba, ktorá vedie vozidlo
  • vozidlo - motorové vozidlo, nemotorové vozidlo a električka
  • nemotorové vozidlo - prípojné vozidlo, vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily alebo zvieracej sily (teda aj bicykel)

Podľa vyhlášky o cestnej premávke teda jasne platí, že pokiaľ chce cyklista použiť priechod pre chodcov, nesmie jazdiť, ale musí bicykel tlačiť, pretože iba v takom prípade je z neho chodec. Ak na bicykli jazdí, je to vodič nemotorového vozidla.


Cyklisti si v poslednej dobe zvykli na priechody pre chodcov vchádzať plynule. Jazdia po chodníkoch pre chodcov a rovnako aj cez priechody pre chodcov. Vodiči motorových vozidiel často nestihnú včas zareagovať, ak im cyklista takto „vbehne“ do cesty. Bežne potom nasledujú kolízne situácie, v lepších prípadoch len konfliktné, kedy sa obaja účastníci navzájom slovne napadnú.

Cyklisti by sa mali prioritne pohybovať po chodníkoch pre cyklistov a jazdiť na bicykli len cez priechody pre cyklistov. Aj tu však platia osobitné pravidlá.

„Pred vjazdom na priechod pre cyklistov sa cyklista musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Cyklista môže prechádzať cez vozovku, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy. Na priechode pre cyklistov sa jazdí vpravo,“ uvádza sa v zákone.

Je pravdou, že cyklisti, rovnako ako chodci, si v dopravnej špičke ťažko vynucujú prednosť. To ale neznamená, že majú motorovým vozidlám doslova skákať pod kolesá. Obaja účastníci - ako vodič, tak aj chodec alebo cyklista, by sa mali správať zodpovedne, disciplinovane a predovšetkým nebyť arogantní ale tolerantní voči ostatným.

Jazdu cyklistov po chodníkoch pre chodcov opakovane riešime v našich článkoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu