Hlúpi ľudia úradovali na cyklotrase BikeKIA, nastriekali tu hanlivé symboly


Foto: Hlúpi ľudia úradovali na cyklotrase BikeKIA, nastriekali tu hanlivé symboly
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook Žilinský samosprávny kraj

Na populárnej cyklotrase BikeKIA, ktorá spája Budatínsky hrad s Vodným dielom v Žiline, sa objavili v uplynulých dňoch hanlivé symboly. Znak sauvastiky, ktorý sa podobá na svastiku s tým rozdielom, že je ľavotočivý, doplnený o nápis Patrik, bol nasprejovaný na turistickej mape aj samotnom asfaltovom podklade. Neznámy umelec sa prejavil aj v priestoroch posedenia.

Zamestnanci Žilinského samosprávneho kraja sa po zistení vydali na miesto, aby zmazali hanlivé symboly. „Nechutné nápisy, ktoré nám niekto nechal na cyklotrase BikeKIA odstraňujeme. Prosíme všetkých návštevníkov, tohto obľúbeného miesta, kam chodia aj malé deti: buďte slušní! Nekazme si pekné miesta!“ vyzval Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti.

Trestný zákon pozná paragraf 260 s názvom Podpora a propagácia hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd občanov, ktorý hovorí o tom, že „..kto podporuje alebo propaguje hnutie, ktoré preukázateľne smeruje k potlačeniu práv a slobôd občanov alebo hlása národnostnú, rasovú, triednu alebo náboženskú zášť, potresce sa odňatím slobody na 1- 5 rokov.“

V februári roku 2017 niekto namaľoval na bočné dvere Farského kostola v Žiline svastiku, prípad vyšetrovala pre trestný čin extrémizmu Národná kriminálna agentúra (NAKA).





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu