Aj v Žiline chystajú ďalší pochod pod názvom "Postavme sa za slušné Slovensko"


Foto: Aj v Žiline chystajú ďalší pochod pod názvom "Postavme sa za slušné Slovensko"

V Žiline prebehne už v piatok ďalší pochod občanov, ktorý vznikol ako reakcia na aktuálne spoločenské dianie, vyvolané úkladnou vraždou dvoch mladých ľudí. Po tom, ako desiatky tisíc Slovákov doma aj v zahraničí vyšlo do ulíc minulý týždeň, sa na celom území krajiny pripravuje ďalšia vlna občianskych pochodov.

Napätej spoločenskej situácii nepomáha ani to, že vrcholoví predstavitelia krajiny aj justície zatiaľ nevyvodili žiadne výrazné personálne dôsledky. Práve preto budú pochodujúci žiadať odstúpenie členov vlády, ktorí sú podozriví z napojenia na talianskych podnikateľov, pôsobiacich na východe Slovenska a domnelých členov kalábrijskej mafie.

Ku kritike spôsobu, akým zareagovala vláda na udalosti posledných dní, sa pridal aj prezident Andrej Kiska. Premiér vlády Robert Fico vzápätí upozornil na to, že prezident sa mal stretnúť v New Yorku s podnikateľom maďarského pôvodu. O tejto udalosti pritom sám Kiska informoval na svojom oficiálnom Facebookovom účte.

Galéria: 14 fotiek

„Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike,“ uviedol vtedy prezident Kiska.

Správy o tom, že by americký finančník zohrával úlohu v aktuálnom spoločenskom dianí, dementoval prostredníctvom svojho hovorcu Michaela Vachona: „Pokiaľ ide o pripomienky premiéra Fica, pán Soros nehrá žiadnu úlohu v nedávnom prejave prezidenta Kisku ani v nedávnych demonštráciách na Slovensku.”


Vyšetriť vraždy a novú vládu

Desiatkam tisícov ľudí, ktorí vyjadrili svoj názor pochodom minulý týždeň, prekáža súčasná vláda a doposiaľ nevídané podozrenia na napojenie jej členov na mafiu zo zahraničia.

„Dnes je zrejmé, že premiér Róbert Fico a minister vnútra Róbert Kaliňák nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali,“ uvádzajú v stanovisku organizátori.

Okrem dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov žiadajú aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Pre tieto dôvody vystúpil minulý týždeň z koalície aj poslanec Igor Janckulík.

Organizátori ešte upresnia čas aj miesto začiatku zhromaždenia, o čom budeme informovať.

Posted by Podujatia v Žiline on 6. marec 2018



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu