V Žiline plánujú zapáliť sviečky na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka zo Štiavnika


Foto: V Žiline plánujú zapáliť sviečky na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka zo Štiavnika Foto: ilustračné

Dnes ráno zaplavila internet smutná správa o smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. 27-ročného novinára portálu Aktuality.sk spolu s jeho partnerkou zavraždil neznámy páchateľ. Telá obetí našli v nedeľu, 25. februára, neskoro večer v priestoroch novinárovho domu v obci Veľká Mača, v okrese Galanta.

Všetky podrobnosti a bližšie okolnosti úmrtia novinára a jeho partnerky sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania. Presný čas smrti určí až pitva. Muža usmrtil výstrel do hrude, ženu zásah do hlavy. 

Mladý 27-ročný zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorého našli mŕtveho spolu s priateľkou, pochádzal zo Štiavnika a v mladosti absolvoval 8-ročné štúdium na Gymnáziu v Bytči. 

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že v súvislosti s udalosťou už skontaktovali redakciu, pre ktorú novinár pracoval. Poznamenal, že najpravdepodobnejšou verziou vraždy je motív, ktorý súvisí s investigatívnou činnosťou novinára. 

Na sociálnej sieti Facebook už vnikla udalosť s názvom Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Dnes o 19:30 - 20:30 na Námestí SNP v Bratislave, pri pamätníku Nežnej revolúcie, budú zapálené sviečky na pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny.

V Žiline chcú ľudia zapáliť sviečky pri Radnici, na Mariánskom námestí. Presný čas zatiaľ nie je určený, je však možné prísť kedykoľvek. 


Sviečky na pamiatku budú od 19:00 hod. horieť aj pri Novej synagóge na ulici J. M. Hurbana. „Dnes na schodoch pred Novou synagógou zapálime sviečku za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Pôjde o symbolickú, tichú akciu bez príhovorov. So sebou môžete okrem sviečky priniesť tiež vytlačený niektorý z textov Jána Kuciaka,“ informuje udalosť na sociálnej sieti.

Sviečku za zavraždeného novinára zapálil aj primátor Žiliny Igor Choma, ktorý ju dnes položil pred Radnicu mesta Žilina. Týmto gestom si uctil pamiatku novinára Ján Kuciaka, ktorý pochádzal zo Štiavnika a jeho partnerky.

„Vyjadril poľutovanie nad nevysvetliteľným vyhasnutím dvoch mladých životov a pozostalým vyslovil úprimnú sústrasť. Zároveň vyzdvihol hrdinstvo a odvahu nebohého investigatívneho novinára, ktorý sa nebál písať o veciach, pred ktorými iní zatvárali oči,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Igor Choma odsúdil udalosť a vyzval všetkých svedkov, aby sa nebáli a boli nápomocní pri riešení prípadu Zdroj: TS Mesto Žilina

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu