Za zachovanie rýchlych lekárskych pomocí v Kysuckom Novom Meste a Rajci vznikla petícia


Foto: Za zachovanie rýchlych lekárskych pomocí v Kysuckom Novom Meste a Rajci vznikla petícia

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, spolu s riaditeľkou odboru zdravotníctva ŽSK Annou Majbíkovou a lekárom zo zrušenej rýchlej lekárskej pomoci (RLP) Ivom Hybrantom, informovali v pondelok na tlačovej konferencii o nahradení dvoch staníc RLP, a to konkrétne v Kysuckom Novom Meste a v Rajci.

Od 1. februára tak pôsobí v týchto dvoch oblastiach Žilinského samosprávneho kraja len rýchla zdravotná pomoc (RZP), čo podľa slov županky predstavuje výrazný zásah do kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Navyše, o zrušení staníc RLP sa dozvedeli kompetentné orgány na župe až z médií.

„Na ministerstve možno nemajú predstavu o tom, aká spádová oblasť bude zasiahnutá týmto ich rozhodnutím. Najviac mi prekáža to, že ministerstvo urobilo rozhodnutie od zeleného stola bez toho, aby aspoň oznámilo kraju, ktorý má kompetenciu v oblasti zdravotníctva, že takéto niečo sa ide konať,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Výrazné obmedzenie pre pacientov potvrdil aj lekár z jednej zo zrušených RLP: „Posádka Kysuckého Nového Mesta bola personálne vybavená tri a pol anesteziológmi, mali sme najlepšie vybavenie čo sa týka umelej pľúcnej ventilácie a vozili sme pacientov v rámci Slovenska na tejto ventilácii s infarktami, poruchami rytmu srdca a ďalšími ťažkými stavmi, ktoré si vyžadovali prítomnosť lekára,“ uviedol lekár z RLP v Kysuckom Novom Meste Ivo Hybrant.

Záznam z celej tlačovej konferencie

Ako spresnili prevádzkovatelia záchrannej zdravotnej služby, počet výjazdov stúpa napriek tomu, že počty záchranných vozidiel zostali na jednej úrovni počas celej uplynulej dekády. Po novom budú v oblasti severného Slovenska k dispozícii tri služby RLP - dve v Žiline a jedna v Čadci.


Na obnovu posádok RLP v Kysuckom Novom Meste a Rajci vznikla petícia

Možnosť petície nevylúčili ani predstavitelia kraja a záchrannej služby na tlačovej konferencii, keďže dojazdové vzdialenosti do niektorých lokalít v Žilinskom samosprávnom kraji sa po zrušení RLP stali potenciálne rizikové. Ako príklad slúži obec Čičmany, kde predstavuje doba cesty najbližšej RLP minimálne 30 minút.

Prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma spustil petíciu za zachovanie RLP

Petíciu sa rozhodol založiť viceprimátor Žiliny Patrik Groma, ktorý upozorňuje na to, že Kysucké Nové Mesto je nielen okresné mesto, ale i priemyselné, hospodárske a kultúrne stredisko dolných Kysúc s vysokou hustotou obyvateľstva.

„Oba regióny si pre svoju polohu, hustotu obyvateľstva a počet návštevníkov určite zaslúžia, aby v nich boli prevádzkované stanice rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Na podporu uvedeného som spustil petíciu, ktorú pošlem na všetky obecné úrady v dotknutých regiónoch. Taktiež budem s dobrovoľníkmi zbierať podpisy a uverejníme petičné hárky i na sociálnych sieťach,“ uviedol k petícii Patrik Groma.

Podpisový hárok k petícii nájdete nižšie, odkiaľ si ho môžete aj stiahnuť a vyplniť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu