Hrad Strečno bude otvorený už len tento víkend, po zimnej prestávke ho otvoria až v apríli


Foto: Hrad Strečno bude otvorený už len tento víkend, po zimnej prestávke ho otvoria až v apríli Foto: PMZA

Hrad Strečno je v novembri 2017 otvorený len počas víkendov. To znamená, že v tejto sezóne bude návštevníkom prístupný už len počas nasledujúceho víkendu - 25. a 26. 11. 2017. Neváhajte a využite poslednú šancu na jeho návštevu a prehliadku so šikovnými lektormi.

Hrad bude v sobotu i nedeľu otvorený od 9.00 do 15.00 hod., kedy je posledný možný vstup. V zimnom období bude pre verejnosť zatvorený a jeho brány sa opäť otvoria v apríli 2018.

V priestore hradu - v južnej bráne a južnom paláci je v troch miestnostiach nainštalovaná expozícia, ktorá prezentuje prehistóriu a históriu hradu Strečno a okolitého regiónu. Pozostáva z archeologickej časti, historickej časti a hradnej kuchyne.

Najznámejšou historickou osobnosťou, ktorá na hrade žila, je bezpochyby Žofia Bosniaková, manželka Františka Vešeléniho. Pre svoje dobré skutky a pomoc chorým a chudobným bola nazývaná aj Svätica zo Strečna. Zomrela ako 34-ročná v roku 1644. Keď po 45-tich rokoch našli cisárski vojaci jej telo v krypte na hrade, bolo takmer neporušené. V krypte hradu Strečno je umiestnená hlinená kópia Žofiinej múmie. Táto tvorí súčasť stálej expozície inštalovanej v kaplnke. Vo vedľajšej miestnosti sú vystavené kópie listín a predmety súvisiace so životom Žofie Bosniakovej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu