O kompostéry je čoraz väčší záujem, čoskoro sa objavia v areáloch základných škôl


Foto: O kompostéry je čoraz väčší záujem, čoskoro sa objavia v areáloch základných škôl

Kompostéry by sa mohli už čoskoro objaviť aj v základných školách na území mesta. Informovala o tom poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Žiline, Iveta Martinková. Po tom, ako požiadala o ich dodanie do Denného centra na sídlisku Vlčince, sa rozhodla rozšíriť túto možnosť aj pre školy. 

Návrh padol na zasadnutí komisie životného prostredia ešte v polovici októbra 2017. Vedúci odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline sa s ním stotožnil a vyjadril k nemu kladný postoj. Návrh hneď získal pozitívne ohlasy na školách a na Odbor životného prostredia už prichádzajú prvé žiadosti o dodanie kompostérov. Niektoré školy dokonca žiadajú väčší počet kusov, ako len jeden.


Kompost je organický materiál, ktorý bol rozložený a recyklovaný ako hnojivo a doplnok pre zlepšenie pôdy. Kompost môže byť bohatý na živiny. Používa sa v záhradách, záhradníctvach alebo poľnohospodárstve. Kompost je sám o sebe v mnohých ohľadoch prínosom pre krajinu – ako kondicionér pôdy, hnojivo, prídavok k vitálnemu humusu alebo humínových kyselín a ako prírodné hnojivo pre pôdu.

„Takýto krok je ďalším pokrokom v ochrane životného prostredia. Treba však prízvukovať, že do kompostéra v školách sa môže ukladať  iba odpad zo záhrad, t.j. pokosená tráva či pohrabané lístie. Podľa súčasnej legislatívy tam však zatiaľ nepatrí odpad z kuchyne, aj keď je rastlinného pôvodu,“ informovala poslankyňa Iveta Martinková.


O kompostér sa musí každá škola starať sama. Jeho kapacita bude 600 litrov a podľa nami získaných informácií bude na začiatok pre každú školu pridelený len jeden kus. Kompost, ktorý vznikne, bude použitý na pozemku školy. Postupom času by sa mohol počet zvýšiť, podľa požiadaviek jednotlivých škôl. „Ku každému kompostéru bude priložený návod, ako správne kompostovať a ako sa o kompost starať,“ uzavrela poslankyňa.

Úlohou pedagógov bude pokúsiť sa dosiahnuť to, aby sa deti so systémom kompostovania zžili. Na začiatku budú oboznámené s tým, čo sa v kompostéri deje a prečo sa to deje. Ďalej sa dozvedia, prečo je významné kompostovať a aké je dôležité, že lístie a tráva, ktoré narástli na školskom pozemku, tam aj ostanú a vrátia sa späť do zeme.

Umiestnený kompostér v areáli materských a základných škôl bude mať okrem svojej hlavnej funkcie aj hlboký výchovný zmysel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu