Mesto plánuje nakúpiť 5000 kompostérov, každý rodinný dom v Žiline by mal dostať vlastný


Foto: Mesto plánuje nakúpiť 5000 kompostérov, každý rodinný dom v Žiline by mal dostať vlastný Foto: ilustračné

Zo zverejneného oznámenia o vyhlásení verejnej súťaže na stránke mesta Žilina vyplýva, že v najbližších mesiacoch plánuje mesto nakúpiť spolu 5000 kusov kompostérov o objeme minimálne 600 litrov. Kompostéry by podľa špecifikácie mali byť vybavené vetracími otvormi a odolné voči poveternostným vplyvom a teplote -40 až 80 stupňov Celsia.

Kompostéry musia umožňovať aj vyberanie kompostu cez dvierka na každej strane kompostéru po celej šírke steny. Celková predpokladaná hodnota dodávky 5000 kompostérov spolu s ich dodaním do domácností je 213-tisíc eur bez DPH. Otváranie ponúk prebehne 12. septembra 2017 o 13:00 hod. v budove Mestského úradu v Žiline.

Kompostérov sa tak dočkajú obyvatelia v rodinných domov, ktoré sa nachádzajú na území mesta. „Distribuovať kompostéry bude priamo víťaz verejného obstarávania, dostanú ich všetky rodinné domy na území mesta,“ spresnil hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Víťaz verejného obstarávania musí kompostéry dodať do 60 dní.

Kompostéry nezvýšia cenu za odvoz odpadu, podobné riešenie si pýtajú aj obyvatelia bytov


Za nové kompostéry nebudú musieť domácnosti platiť žiadne poplatky, rovnako sa tak náklady na ich obstaranie neprejavia vo výške poplatkov za komunálny odpad. Obyvatelia nebudú platiť žiadne poplatky a ani to nebude mať dopad na poplatok za komunálny odpad,“ dodal Čorba.

V Žiline funguje už od roku 2014 aj občianske združenie Kompostujme, ktorého cieľom je zvyšovať povedomie o takejto možnosti spracovania biologicky rozložiteľného odpadu a takisto s kompostovaním ľuďom pomáhať. Pilotný projekt komunitného kompostéru na Predmestskej ulici si obyvatelia obľúbili, postupne sa obyvatelia bytov pýtajú, či nepribudne kompostér aj v ich mieste bývania v rôznych lokalitách mesta Žilina.


„V súčasnosti máme súbor lokalít, kde by sa kompostéry mohli umiestniť, no hľadáme obyvateľov, ktorí sú v mieste svojho bývania aktívni a sú súčasťou komunity, ktorá sa v ideálnom prípade zamýšľa nad záhradkárčením. Takto by sme aj „panelákovým“ ľuďom mohli ponúknuť možnosť kompostovať a verím, že aj v spolupráci s mestom uzavrieť životný cyklus bioodpadov v mieste ich vzniku,“ uvádza Michal Vavrík zo žilinského OZ Kompostujme.

OZ Kompostuj.me poskytne poradenstvo pri kompostovaní aj výbere doplnkov

Napriek tomu, že dodané kompostéry by mali mať aj návod, pre časť obyvateľov domov nemusí byť ľahké zorientovať sa v takomto triedení a spracovaní si vlastného odpadu. Kompostovanie má totiž svoje špecifiká, nestačí vedieť, čo do kompostéru patrí a čo nie. Je vhodné až žiaduce vedieť, ako si dobrý kompost správne „navariť“ - napríklad ohľadom toho, čo všetko do kompostéru patrí a čo by naopak mohlo zabrzdiť až poškodiť proces rozkladu.

„Zorientovať sa v kompostovaní nemusí byť pre každého ľahké, pre Žilinčanov sme však po dodaní kompostérov od mesta k dispozícii a radi im poradíme pri výbere doplnkov či so samotným kompostovaním. Prvotné informácie sme spracovali aj na našom webe kompostuj.me, kde napríklad v poradni pravidelne odpovedáme na otázky všetkých záujemcov aj kompostujúcich,“ dodáva zakladateľ OZ a jeden z priekopníkov kompostovania na sídlisku v meste s tým, že ak by mali ľudia po dodaní kompostérov záujem, vedia v rámci projektu Kompostuj.me vytvoriť prednášky v jednotlivých mestských častiach.

Obyvatelia bytov majú možnosť kompostovať a tým zlepšovať životné prostredie aj doma, vďaka elegantným kompostérom. Nemusíte sa obávať zápachu, pri dodržiavaní základných pravidiel k nemu nedochádza. Navyše môžete ušetriť peniaze v rodinnom rozpočte, keďže si priamo doma vytvoríte jedno z najkvalitnejších hnojív.

„Odborne sa tento typ kompostovania nazýva vermikompostovanie, pretože bioodpad rozložia kalifornské dážďovky na vermikompost - jedno z najkvalitnejších hnojív. Ak viete ako na to, nemusíte sa báť zápachu. Znížite množstvo vyprodukovaného odpadu a ušetríte eurá za kupovanie umelých, priemyselne vyrábaných, hnojív,“ uzatvára Michal Vavrík.

Bližšie informácie o kompostovaní v domácnosti získate na kompostuj.me


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu