Na ulici Alexandra Rudnaya niekto sústavne vytrháva spomaľovacie prahy z cesty


Foto: Na ulici Alexandra Rudnaya niekto sústavne vytrháva spomaľovacie prahy z cesty
Galéria: 3 fotky

Čitatelia, ktorí žijú v mestskej časti Bôrik, sa na nás obrátili s trochu nezvyčajným problémom. S pomocou mestských poslancov sa im pred niekoľkými mesiacmi podarilo docieliť, aby vedenie mesta osadilo na ulici Alexandra Rudnaya spomaľovacie prahy. Tie boli na ceste viac ako nevyhnutné, nakoľko sa mnohí vodiči premávali po dlhej rovnej ulici vysokou rýchlosťou. Po umiestnení dopravného zariadenia na dvoch miestach, spoločne so zvislými dopravnými značkami, sa situácia výrazne zlepšila a obyvatelia sa veľmi potešili. Netrvalo však dlho a niekto začal retardéry z cesty odstraňovať.

Záškodník, ktorému zrejme vadilo obmedzenie rýchlosti, úradoval v nočných hodinách a vždy ráno po ňom zostali na ceste vytrhnuté časti spomaľovačov. Doteraz ich poškodil celkom štyrikrát a podľa všetkého sa v tom nebojí pokračovať aj ďalej. Okrem toho, že spôsobuje mestu Žilina finančnú ujmu, prispieva tiež k zvýšeniu rizika vzniku dopravnej nehody. Po ulici prechádza denne množstvo chodcov, cyklistov, ale najmä detí a mamičiek s kočíkmi. Počet áut tiež nie je najmenší, nakoľko ide o jednu z viac vyťažených spojovacích ciest sídliska Hliny a Solinky a v oblasti sa tiež nachádza škôlka aj malá športová hala.

Poškodenie spomaľovačov je v každom prípade rovnaké. Chýbajú vždy len tie časti, vďaka ktorým je možné prejsť s autom plynule bez zastavenia. Vodiči preto jazdia cez medzery a nespomaľujú. Problémom je aj to, že tieto medzery sa nachádzajú v strede vozovky a nie v jazdných pruhoch. Neraz sa preto stalo, že sa protiidúce autá takmer zrazili.

Mesto doteraz vynaložilo na opravy takmer 700 eur

„Boli už opravované trikrát po dva kusy. Jedna oprava bola vo výške 223,88 € bez DPH, čiže trikrát t.j. 671,64 € bez DPH,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba. Vedenie mesta uvažuje, po uplynulých udalostiach, o odstránení retardérov, pretože k poškodzovaniu dochádza opakovane a nie je možné zabezpečiť nepretržité hliadkovanie mestskej polície.

Pred ich odstránením sa najskôr pokúsia páchateľa dolapiť, aby mohol byť spravodlivo potrestaný. „Na riešení, ako dolapiť páchateľa, pracujeme. Zo strategických dôvodov sa však nie je možné bližšie vyjadriť, čo zamýšľame,“ uzavrel hovorca.


Podozrivú aktivitu v okolí spomaľovacích prahov doteraz nikto nehlásil

Obyvatelia ulice Alexandra Rudnaya doteraz nehlásili na políciu žiadne poškodzovanie dopravných zariadení. Páchateľ si pravdepodobne dáva veľký pozor a poškodzuje ich niekedy v nočných, prípadne v skorých ranných hodinách.

Mestská polícia neprijala žiadne oznámenie ohľadom poškodzovania spomaľovacích prahov. V uvedenej lokalite ale vykonávame štandardnú hliadkovú činnosť,“ povedal hlavný komisár Peter Mišejka z mestskej polície. Hliadky sú vždy operatívne velené a presúvané podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie. „V prípade, ak občania zistia poškodzovanie dopravného značenia alebo dopravných zariadení, pomôžu tým, že oznámia protiprávne konanie na mestskú alebo štátnu políciu,“ dodal.

Galéria: 3 fotky

Polícia eviduje na ulici za uplynulý rok a pol 10 škodových udalostí a 2 dopravné nehody

„Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline eviduje v roku 2016 na ulici A. Rudnaya celkom 6 škodových udalostí a žiadnu dopravnú nehodu. Za obdobie od 1. januára 2017 do dnešného dňa boli zaevidované 2 dopravné nehody, pri ktorých bola jedna osoba ľahko zranená, a 4 škodové udalosti,“ informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. 

Ľudia žijúci v blízkosti ulice sú niekoľkokrát do týždňa svedkami rôznych kolíznych situácií, pri ktorých pískajú pneumatiky a vodiči po sebe trúbia. Našťastie, nie vždy končia tieto situácie nehodou, no v mnohých prípadoch chýba len málo. Preto sa obyvatelia obávajú, že ak mesto retardéry odstráni, situácia sa zhorší a môžu sa zraniť ľudia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu