Poslanci ŽSK schválili zachovanie dočasných mostov vo Vraní na dobu 3 a pol roka


Foto: Poslanci ŽSK schválili zachovanie dočasných mostov vo Vraní na dobu 3 a pol roka

Situácia okolo dočasných mostov, ktoré boli vybudované v mestskej časti Vranie v súvislosti so stavbou diaľnice D3, bola dlhodobo nejasná. K ich demontáži malo dôjsť na konci júna tohto roka, no obyvatelia Vrania začali spisovať petíciu za ich zachovanie. V priebehu desiatich dní ju podpísalo 1037 občanov, mosty nakoniec neboli v pripravovanom dátume odstránené.

Petíciou žiadali obyvatelia nielen tejto mestskej časti prehodnotenie rozhodnutia o demontáži dočasných mostov, žiadosť adresovali aj ministrovi dopravy Arpádovi Érskovi. Ich žiadosť bola nakoniec vypočutá a zodpovedné strany začali hľadať riešenie situácie, ktoré prišlo v podobe návrhu na prevzatie nájmu na kraj a mesto.

„Toto premostenie vzniklo ako súčasť obchádzkovej trasy počas uzávierky existujúcej cesty z Považského Chlmca do Vrania v súvislosti s výstavbou diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno a s opravou deformácií na tejto komunikácii,“ uviedla ešte v máji hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Karolína Ducká. Časť obyvateľov Vrania a okolitých obcíverilo, že sa mosty podarí zachovať aj naďalej.


Dočasné mosty rozdelili ľudí na dva tábory, pričom jedni by boli najradšej, keby sa demontovali. Z druhej strany však zaznievajú námietky, keďže tieto mosty odľahčujú dopravnú situáciu v mestskej časti Vranie. Tá bývala často kritická, dnes sa zlepšuje práve vďaka mostom - no na úkor dopravného obmedzenia na hlavnom ťahu v smere na Čadcu. Časť vodičov považuje toto odbočenie z frekventovanej cesty za nebezpečné.

Župní poslanci schválili na dnešnom zasadnutí ponechanie týchto mostov po dobu 3 a pol roka.

Mesto Žilina oslovilo Žilinský samosprávny kraj (ďalej len „ŽSK“) v jeseni 2016 so žiadosťou o súčinnosť a spoluprácu pri ponechaní dočasného premostenia ponad rieku Kysuca pri mestskej časti Vranie v Žiline. Na základe vzájomných rokovaní potom spoločne mesto Žilina a ŽSK oslovili v mesiaci január 2017 Ministerstvo dopravy a výstavby SR (ďalej len „MDaV SR“), ako aj Národnú diaľničnú spoločnosť, a.s. Bratislava (ďalej len „NDS, a.s.“) so žiadosťou, aby dočasné premostenie bolo naďalej ponechané v užívaní.

Predpokladané celkové náklady na prenájom a bežné prehliadky mostných konštrukcií boli vyčíslené spoločnosťou EUROVIA SK, a.s. Košice vo výške 168 550 eur za 1 rok. Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja v tomto prípade odsúhlasilo spolufinancovanie nákladov na prenájom dočasných mostných objektov a nákladov spojených s ich prevádzkovaním a údržbou počas doby užívania.

Náklady si kraj prerozdelí s mestom, a to v pomere 80% za ŽSK a 20 % za Mesto Žilina. Nájomná zmluva sa bude uzatvárať medzi Správou ciest Žilinského samosprávneho kraja a spoločnosťou EUROVIA.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu