Za vystúpenie poslanca Mazureka dostalo žilinské rádio Frontinus pokutu 15-tisíc eur


Foto: Za vystúpenie poslanca Mazureka dostalo žilinské rádio Frontinus pokutu 15-tisíc eur Foto: ilustračné

Verdikt z dnešného zasadania Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá konala na základe ôsmich podnetov od poslucháčov, je pre regionálne rádio prísny. Za odvysielanie októbrovej relácie s názvom “Debata na telefón”, v ktorej vystúpil poslanec ĽSNS Milan Mazurek, mu rada uložila pokutu vo výške 15-tisíc eur.

Zo stanoviska vyplýva, že počas relácie boli porušené dve ustanovenia zákona. „Za porušenie pravidiel objektivity rada vysielateľovi uložila sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona, za porušenie zákazu podnecovania nenávisti pokutu vo výške 15 000 eur,“ informuje Rada pre vysielanie a retransmisiu. Frontinus má nárok na správnu žalobu, ktorou môže rozhodnutie napadnúť na krajskom súde.

Moderátor nechal rasistickým názorom voľnú kartu, Mazureka nezastavil ani v invektívach

„Podávam sťažnosť na reláciu Debata na telefón v rádiu Frontinus. To, že celá relácia, v ktorej bol hosťom poslanec NRSR Milan Mazurek, nemala oponenta vo forme moderátora, sa dá odpustiť. Ale to, že moderátor nezasahoval do vyjadrení, ktoré mali rasistický charakter, ktoré velebili prezidenta slovenského štátu - Tisa, či už zo strany Mazureka alebo poslucháčov, je neakceptovateľné. Celá relácia nemala protiváhu v názore a môže byť v dnešnej dobe veľmi nebezpečná. Padali v nej aj invektívy na prezidenta Kisku, hrubé a vulgárne vyjadrenia na národnostné menšiny, bez upozornenia moderátora,“ znel text jednej zo sťažností poslucháčov.

Pokuta je o to trpkejšia, že sám moderátor v úvode priznal, že o zmene hosťa nevedeli do poslednej chvíle. Mazurek prišiel namiesto Kotlebu, počas diskusie si neodpustil výroky na adresu rómov. Rada však Frontinusu vyčíta, že tieto jednostranné názory mladého poslanca moderátor nekonfrontoval, „čím prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu“.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu