Zničili si rómovia na Bratislavskej unimobunky? Dva rozdielne pohľady v dvoch reportážiach


Foto: Zničili si rómovia na Bratislavskej unimobunky? Dva rozdielne pohľady v dvoch reportážiach

Pred niekoľkými dňami upozornil portál MediaWatch.Dog na rozpor v reportážiach dvoch slovenských novinárov - Pavla Konštiaka z Plus JEDEN DEŇ a Zuzany Hanzelovej z verejnoprávnej RTVS.

Druhá menovaná napadla Konštiakovu reportáž z Bratislavskej ulice s tým, že podľa jej názoru nesprostredkoval objektívny pohľad na aktuálnu situáciu obyvateľov unimobuniek. Tie sú vo vlastníctve mesta Žilina, od neho si ich prenajímajú rómski obyvatelia vyhorenej bytovky.

V reportáži k článku s nadpisom Obyvatelia Bratislavskej ulice v Žiline: Najprv zničili bytovku, teraz aj unimobunky uviedol redaktor Plus JEDEN DEŇ Pavol Konštiak, že „už na pohľad je jasné, že sa oň nestarajú,“. Tomuto názoru však krátko po zverejnení oponovala práve redaktorka verejnoprávnej RTVS Zuzana Hanzelová.

Do kontajnerov zateká, zničené unimobunky však štáb RTVS nenašiel


Pred niekoľkými dňami zverejnila Hanzelová vlastnú reportáž, z ktorej je zrejmé, že za zlým stavom kontajnerov nemusí byť len nezodpovedné správanie dočasných nájomníkov. Podľa jej slov im do obydlí zateká, avšak zničené unimobunky, ktoré mali zničiť práve rómski obyvatelia, na mieste nenašli. Nepriamo tak naznačila, že redaktor súkromného média nemusel sprostredkovať reálny pohľad.

„V tejto reportáži ide o klamstvo a zavádzanie. My sme jasne spomenuli, že rómovia unimobunky nedostali len tak, ale že si za ne platia 220 eur mesačne. Neviem, čo touto reportážou chcela redaktorka naznačiť a povedať, ale v rámci mojej reportáže išlo o objektívnu reportáž o rómoch. V tomto prípade vidieť, že ide o pošpinenie nášho dobrého mena,“ uviedol priamo pod reportáž Zuzany Hanzelovej Pavol Konštiak. Ako dodal, žiada od nej ospravedlnenie.

„Stojím si za tým, že ste navodili atmosféru, ktorá nie je reálna. Chcela by som vás poprosiť, aby ste spresnili, že ktoré unimobunky sú zničené a čo presne v nich je zdevastované. Pretože my sme tam nič podobné nenašli,“ uviedla Hanzelová v odpovedi redaktorovi Plus JEDEN DEŇ. Či kauza skončí prípadnou žalobou ktorejkoľvek zo zainteresovaných strán je zatiaľ otázne.

Pozrite si obidve reportáže novinárov



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu