Mestskí poslanci chcú zvýšiť odmenu na úroveň minimálnej mzdy, súčasná často nepokryje náklady


Foto: Mestskí poslanci chcú zvýšiť odmenu na úroveň minimálnej mzdy, súčasná často nepokryje náklady Foto: ilustračné

Na 23. zasadnutie Mestskej rady, ktoré sa bude konať v pondelok 30. januára 2017, predkladá skupina poslancov návrh na zmenu v odmeňovaní mestských poslancov. Medzi predkladateľov patrí spolu 11 poslancov, zodpovedným za vypracovanie materiálu je poslanec Miroslav Sokol (poslanecký klub NEKA).

Poslanci navrhujú zvýšenie odmeny za výkon funkcie poslanca zo súčasných 200 eur na úroveň minimálnej mzdy v národnom hospodárstve Slovenskej republiky. Ak by návrhl mestská rada odobrila, a následne poslanci schválili na febuárovom zastupiteľstve, bol by platný od 1. marca 2017.

V mnohých prípadoch presiahnú náklady na výkon funkcie hranicu 200 eur

V dôvodovej správe k návrhu uvádzajú poslanci, že náklady na výkon funckie častokrát presiahnu výsku súčasnej odmeny. Takisto zverené obvody, v ktorých poslanci tvoria prvý kontakt pre verejnosť, sú svojou veľkosťou porovnateľné s celými mestami.

„Materiál sa predkladá ako iniciatívny s cieľom priblížiť sa k adekvátnej odmene za výkon funkcie poslanca mestského zastupiteľstva v krajskom meste. Poslanci tvoria prvý kontakt v riešení požiadaviek občanov v obvodoch, ktoré sú počtom obyvateľov väčšie ako väčšina miest v Slovenskej republike. Režijné náklady poslanca, pri správe viacerých obcí vo volebnom obvode, v mnohých prípadoch presahujú terajšie nastavenie odmien,“ uvádza skupina poslancov.



Najbližšie mestské zastupiteľstvo je naplánované na 20. február 2016.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu