Kaštieľ v Krasňanoch kultúrne ožíva


Foto: Kaštieľ v Krasňanoch kultúrne ožíva
Galéria: 3 fotky

Kaštieľ Krasňany je historickou pamiatkou z 15. storočia. Dodnes stavba prešla niekoľkými rekonštrukciami. V súčasnosti pozostáva z  dvoch objektov prepojených spojovacím krídlom, zhotovených v štýle neskorej renesancie.  V 70tych rokoch minulého storočia bol kaštieľ staticky zabezpečený, pri  prestavbe sa však, bohužiaľ, nebral ohľad na zachovanie autentických detailov. Snahou aktuálneho majiteľ a je prinavrátiť tomuto artefaktu jeho pôvodnú tvár a sprístupniť ho verejnosti.
 
Kaštieľ organizuje podujatia, s radosťou otvára svoje brány pre verejnosť

Rozloha záhrady obklopujúcej dávnovekú  stavbu predstavuje neuveriteľných 27 000 m2. Túto sobotu sa stala výbehom pre štvornohých šampiónov. Konal sa tu 2. ročník  medzinárodnej výstavy psov,  ktorú organizovala Federácia kynologických klubov Slovenska. Zúčastniť sa mohli všetky plemená rôzneho veku s platným preukazom pôvodu. Víťazov klasifikovali rozhodcovia zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. Ďalšia výstava psov je naplánovaná na 11. septembra, tentokrát pôjde o oblastnú súťaž, organizovanú Úniou kynologických klubov.
 
Zaujímavosťou sobotňajšieho programu bola inaugurácia nových sôch, ktoré sa začlenili do pôvodnej kompozície nádvoria. Konkrétne to boli tri sochy- dve z nich predstavujú aktuálnych strážcov kaštieľa. Tretia socha predstavuje lietajúce sokoly myšiare, vznikla so zámerom poďakovať Štefanovi Porubčanskému, za dlhoročnú prácu na úseku zoológie v čase, keď v priestoroch kaštieľa pôsobilo Považské múzeum.
 
Odolnosť trávnika správcovia otestovali aj pri predchádzajúcej akcii, kde si na svoje prišli nadšenci auto tuningu . Ak ste toto podujatie zmeškali, nezúfajte, najbližšie sa pripravuje letná výstava veteránov, 16. júla 2016. V tento víkend to v Krasňanoch bude definitívne dýchať históriou. Pre návštevníkov, ktorí budú mať záujem dozvedieť sa zaujímavosti z dávnych čias, bude pripravená aj prehliadka kaštieľa.

Hlavným zámerom správcov kaštieľa je vytvoriť príjemné prostredie pre návštevníkov, pre rodiny s deťmi, ktorí tu môžu stráviť svoj voľný čas. Tieto aktivity majú tiež napomôcť pri financovaní prebiehajúcej, náročnej rekonštrukcii.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu