V Žiline sa rozmohli investorské Ponziho schémy, pri "investovaní" buďte opatrní


Foto: V Žiline sa rozmohli investorské Ponziho schémy, pri "investovaní" buďte opatrní
Čitateľ nás upozornil na rozmáhajúci sa trend spoločností, ktorých fungovanie je založené na pyramídovom princípe. Ten je vo finančnom svete známy tiež podľa jedného z najznámejších podvodníkov v oblasti podobných machinácií - talianskeho emigranta Carla Ponziho. “Ponziho schéma je druh podvodnej investorskej operácie, ktorá sľubuje investorom neuveriteľne vysoké výnosy v krátkej dobe. Výnosy nie sú vytvárané reálnymi finančnými operáciami, ale sú vyplácané z vkladov neskorších investorov,” uvádza základnú definíciu pyramídovej investície wikipédia.

V Žiline prebehne počas najbližších dní hneď niekoľko seminárov

Na začiatok mája je ohlásených niekoľko prezentačných akcií spoločností, ktoré ponúkajú extrémne výhodné produkty a lákajú tak záujemcov na “investovanie” do hviezdnych spoločností s vidinou niekoľkonásobných a predovšetkým pasívnych príjmov. Spoločným znakom týchto spoločností je, že na začiatku je nutné zaplatiť vstupnú investíciu. Práve z tej sa vyplácajú pyramídovým spôsobom odmeny a prémie pre ľudí, ktorí vás do systému priviedli. Tento princíp sa okrem vyššie uvedených názvov označuje aj ako tzv. “lietadlo”, pričom ide o zneužitie formy multilevel marketingu. Za ten sa ostatne podobné firmy často maskujú.

Podstatným rozdielom ale je, že zatiaľ čo MLM schéma je legálnym spôsobom fungovania spoločnosti, pri lietadle ide o podvrh. Jednými z najznámejších prípadov multilevel marketingu sú napríklad spoločnosti Amway, Herbalife alebo Avon Products. Rozdiel medzi nimi a napríklad kryptomenou či zdieľaním dát? Výnosy a provízie sú vyplácané z predaja produktov a príjem negenerujú len členské poplatky nových členov.

Dá sa zarobiť na novej kryptomene alebo prenajímaní priestoru na počítači?

Dá. Pyramída skutočne dokáže zarobiť peniaze ľudom, ktorí patria na jej vrchol a vstúpili v začiatkoch. Ich zárobok je však vykúpený tým, že niekto, kto sa nachádza nižšie v pyramíde, prerobí. S veľkou pravdepodobnosťou môže ísť aj o človeka privedeného daným “investorom” na vrchole. Zákonite väčšina Ponziho schém končí po veľmi krátkom čase a to z jediného dôvodu - nedostatok nových vstupných poplatkov od nových členov, ktoré by slúžili na pokrytie existujúcich záväzkov voči ľudom už zapojeným v systéme. Preto je možné na Ponziho schéme zarobiť, ide však o tzv. Zero sum game, teda hru s nulovým výsledkom. Na to, aby ste vy zarobili napríklad 500 eur, musí niekto rovnakú sumu prerobiť.

Preto spozornite, ak niekto tvrdí, že stačí niekde zaplatiť vstupný poplatok a užívať si ročný pasívny výnos bez práce, rizika a od spoločnosti bez jasnej vlastníckej štruktúry. Vaša investícia sa vám nemusí vôbec vrátiť a ak áno, bude to za cenu morálneho hazardu a faktu, že niekto o investíciu v danom systéme napriek garantovaným výnosom prišiel. Posledným znakom Ponziho schém je registrácia v krajinách, kde je regulácia podobných praktík na nízkej úrovni a cieľová stratégia s ukončením fungovania spoločnosti je časovo aj právne extrémne nenáročná. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu