Decembrový program na stanici Žilina-Záriečie


Foto: Decembrový program na stanici Žilina-Záriečie

utorok 1. 12., 17.00 a 20.00
kino
Eva Nová (r. Marko Škop)
Príbeh ženy, ktorá bojuje o svojho syna. Pred rokmi ho opustila kvôli kariére. Dnes vychádza z protialkoholickej liečebne rozhodnutá napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu.
Eva Nová kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie. Na protialkoholickom liečení ju terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si usporiadať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne, ale je odhodlaná zabojovať. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už nie je neskoro.
Eva Nová – Marko Škop / SR, ČR / 2015 / 106 min

štvrtok 3. 12., 20.00
koncert
Bulbul (At)
Rakúskym neortodoxným rockerom Bulbul fúka do plachiet priaznivý vietor. Raz má podobu spolupráce s KK Nullom z japonských noiserockových ikôn Zeni Geva, inokedy záštitu vydavateľstiev Mego alebo Exile on Mainstream a ako istotu bicí pohon jedinečného DD Kerna, ktorý koráb Bulbul ženie vpred. Špinavá, rozmarná a opojná hudba - ideálny klubový zážitok pre všetkých, ktorí sa neboja vykročiť mimo vychodených trás.

piatok 4. 12., 19.00
bábkové divadlo pre dospelých
Divadlo Líšeň (Cz): Hygiena krve
Bábkové divadlo rozhodne nie je iba pre deti. Rovnako nemusí inscenovať len ľahké témy. Brnenské Divadlo Líšeň sa vo svojej tvorbe venuje aj politickým a spoločenským problémom. Inscenácia Hygiena krve pracuje s obzvlášť temnými témami – holokaust a rasizmus, ktorých prejavy z minulosti konfrontuje s totalitnými tendenciami súčasnej spoločnsoti.
Autorka Pavla Dombrovská sa inšpirovala autentickými svedectvami a spomienkami ľudí, ktorí prežili holokaust, ale i dobovými dokumentami, prejavmi nacistických vodcov a textami zo súčasných militantných neonacistických internetových portálov, ktoré sa od tých z 30. rokov príliš nelíšia.
Vrahovia a ich obete, na javisku kovové bábky, šrot a ostnatý drôt. Drsná téma v krehkom spracovaní bábkového Divadla Líšeň.

sobota 5. 12., 15.00 – 18.00
rodinný workshop
Predvianočné ihrisko č. 2
Ako predskokani aj v následnosti na tieňové divadelné predstavenie divadla Líšeň „Sávitrí“ budeme tematicky vyrábať tienidlá na lampy inšpirované orientom, ktorými si môžete spríjemniť dlhé zimné večery, alebo ich môžete tiež darovať, ako vlastnoručne vyrobený vianočný darček.

sobota 5. 12., 16.00
bábkové divadlo pre deti
Divadlo Líšeň (Cz): Sávitrí
Bábková tieňohra o láske a sile, prekonávajúcich zlý osud.
Príbeh na motívy staroindickej bájky z Mahábharáty hovorí o láske a sile princezny Sávitrí, ktorá vyslobodí svojho muža zo zajatia smrti. Vizuálne silné obrazy farebných pohyblivých tieňov na veľkom plátne sú sprevádzané zvukovo štylizovaným prejavom rozprávača a hudobníka v jednej osobe, ovládajúceho súbor originálnych, vlastnoručne vyrobených hudobných nástrojov. Výtvarná i zvuková zložka inscenácie je voľne ovplyvnená orientálnym spôsobom scénovania a vytvára pôvodný svojbytný tvar.

nedeľa 6. 12., 17.00
ochutnávka
Vianočná Vegánska nedeľa
Keďže december je mesiacom Vianoc, nebudeme sa brániť zavedeným klišé a téma bude, tak ako každý rok, Vianočná. Príďte sa teda šiesteho pozrieť a nabrať inšpiráciu pre štedrovečerný stôl, aby ste sa v pohodlí pred televízorom nasýtili aj bez dožívajúceho kapra vo vani. Samozrejme budeme veľmi radi, ak sa podelíte aj o svoje nápady a recepty.  A možno príde aj Mikuláš.

nedeľa 6. 12., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy
Juraj Gábor: Práve teraz
Na kopci nad Súľovom vzniká Zraková pyramída – monumentálny drevený objekt výtvarníka Juraja Gábora. A paralelne s ním vzniká v galérii Plusmínusnula jeho myšlienkové zázemie. Komponované zátišia. Materiál, nepoužitý na stavbe v Súľove. Obrazce z túh penteliek v doske pantografu, kde vznikal návrh objektu, ako analógia k jedinému, no napriek tomu premenlivému pohľadu do krajiny. Výstav potrvá do 8. januára 2016.

utorok 8. 12., 17.00 a 20.00
kino
Chlapec a svet (r. Alê Abreu)
Brazílsky animovaný film pre dospelého aj detského diváka.
Malý chlapec žije spolu so svojimi rodičmi na vidieku. Jeho otec pracuje v bavlnárskom priemysle, kde sa produkcia čoraz viac automatizuje. Keď si odchádza nájsť prácu niekam inam, syn ho nasleduje. Chlapec postupne objavuje nevšednosť sveta, v ktorom dominujú zvieracie stroje a silní jedinci. Nevinnosť detstva ostro kontrastuje so zodpovednosťou dospelosti a bezcitnou spoločnosťou. Dômyselná práca s farbou, perspektívou a rozmanité spôsoby zobrazujú otázky či dôsledky moderného sveta očami dieťaťa.
Chlapec a svet (O Menino e o Mundo) – Alê Abreu / Brazília / 2013 / 80 min / slovenské titulky

streda 9. 12., 19.00
klavírny recitál
Dana Šašinová-Satury
Posledný recitál v roku 2015 bude po troch klaviristoch patriť dáme, klaviristke Dane Šašinovej-Satury. Nebojíme sa ju považovať za lokálne aktívnu umelkyňu, keďže pedagogicky pôsobí na univerzite tu, v Žiline. Pre Stanicu chystá „monotematický“ recitál, dôsledne zostavený zo špecifickej hudobnej formy príznačnej pre „zlatý vek európskej klavírnej literatúry“ – z balady. Navyše, s prekvapením v podobe svetovej premiéry. Pozývame na vystúpenie, ktoré pripomenie, že pôvodne literárny útvar nemá problém morfovať a v hudbe dokáže byť nemenej výpovedný. V programe zaznejú skladby Vítězslava Nováka, Johannesa Brahmsa, Fryderyka Chopina, Ladislava Kupkoviča a Franza Liszta.

štvrtok 10. 12., 19.00
autorská projekcia / KineDok
Krv (r. Alina Rudnickaja)
Stanica pre mobilný odber krvi jazdí po mestečkách ako putovný cirkus. V Rusku je darcov dostatok. Starí, mladí, nezamestnaní aj dôchodcovia stoja v rade, aby sa dostali k strohým, ale materským sestričkám. Štát platí 850 rubľov (15 eur) za pol litra krvi. Pre mnohých ľudí to predstavuje ich jediný príjem. Veľká ruská ríša minulosti upadá a jej obyvatelia bojujú o prežitie. Ruské hospodárstvo je takmer úplne závislé od vývozu ropy a jej cien. Stále viac výrobkov sa priváža zo zahraničia. Rusko je svetový outsider a rovnako ako flákači, ktorí si nevedia nájsť prácu a predávajú svoju krv, aby prežili, Rusko predáva ropu. Krv a ropa na predaj…
Film osobne uvedie režisérka filmu Alina Rudnickaja, ktorá tiež rada zodpovie na otázky po projekcii.
Krv – Alina Rudnickaja / Rusko / 2013 / 59 min / slovenské titulky

sobota – nedeľa, 12. – 13. 12., 10.00 – 17.00, Nová synagóga
jarmok
Vianočný Malý trh
Viac ako 100 predajcov sa prestrieda pod kupolu Novej synagógy počas dva dni trvajúceho Vianočného Malého trhu. Bude tam všetko. Jedlo, pitie, zábava a hlavne možnosť nakúpiť originálne vianočné darčeky. Odporúčame rezervovať si celý víkend.

sobota 12. 12., 10.00 – 17.00, Nová synagóga
rodinný workshop
Predvianočné ihrisko č. 3
Na Vianočnom Malom trhu vyznačíme cestičku s atraktivitami a aktivitami pre všetky deti.

utorok 15. 12., 17.00 a 20.00
kino
Love (r. Gaspar Noé)
LÁSKA stojí mimo dobra a zla. LÁSKA je genetická potreba. LÁSKA je zmenený stav vedomia. LÁSKA je tvrdá droga. LÁSKA je duševná choroba. LÁSKA je mocenská hra. LÁSKA presahuje ľudské ja. LÁSKA je oslepujúce svetlo. LÁSKA je sperma, tekutiny a slzy. LÁSKA je vzrušujúca erotická melodráma o chlapcovi, dievčati a DAĽŠOM DIEVČATI.
Tento film vám rozhodne vyrovná hladinu vizuálneho cukru zvýšenú s príchodom vianočnej melodrámy a udrží ju stabilizovanú aj po nich.
Love – Gaspar Noé / FR, BE / 2015 / 130 min / české titulky / prístupnosť 18+

streda 16. 12., 19.00
prednáška
Cestovateľské kino Michala Chmeliara: Brazília
Brazília. To je najbláznivejší karneval na svete a futbal, ktorý privádza ľudí do šialenstva. Tu sa konajú najveľkolepejšie oslavy nového roka a v dažďovom pralese sú skryté najkrajšie vodopády na svete. Nebude samozrejme chýbať samba ani legendárna pláž Copacabana v meste bohov Rio de Janerio. Brazília a jej ohromná dávka juhoamerického temperamentu.

štvrtok 17. 12., 18.00
diskusný večer Petra Cibulku
Agora o súčasnom školstve
Je ešte učiteľstvo vážené povolanie? Prečo učiteľský stav nedokáže sformulovať vlastné požiadavky napriek svojej sile? Komu slúžia školské odbory? Prežilo by školstvo aj bez desiatok pedagogických organizácií? Ako sa dá dosiahnuť optimálny stav? Na tieto a podobné otázky budú hľadať odpovede hostia Petra Cibulku v poslednej tohtoročnej diskusii z cyklu Agora.

sobota 19. 12., 15.00 – 18.00
rodinný workshop
Predvianočné ihrisko č. 4
Uzavretá spoločnosť – večierok symbolicky uzatvárajúci rok 2015 pre pozvanú skupinu detí a ich rodičov, ktorí s nami celoročne spolupracujú na našich projektoch.

sobota 26. 12., 20.20
20 obrázkov x 20 sekúnd
Pecha Kucha Night Žilina – Volume 32
Lokálpatriotský aj imigrantský sviatočný špeciál Pecha Kucha Night sa minulý rok na Štefana vydaril nad očakávanie. Túto akciu berieme ako príležitosť stretnúť sa, aj ľudia, ktorí v Žiline neboli celý rok, aj tí, čo sme tu celý rok. Vymeniť si pozdravy, novinky, úspechy i menej šťastné momenty. Tento rok v obrátenom garde – minule sme my rezidenti sedeli v hľadisku a počúvali kamarátov, ktorí prišli domov na sviatky, ale teraz to budeme my, lokáli žilinskí rozprávať im o tom, čo sme celý rok robili, čím sme žili a čo sa nám podarilo. Výzva teda platí pre všetkých Žilinčanov, ktorým sa v roku 2015 čokoľvek väčšie i menšie podarilo, prihláste sa a dajte o tom všetkým vedieť. Svoje nominácie posielajte mailom na info@stanica.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Stanica Žilina