FOTO: Historická železnica v skanzene Vychylovka otvorí ďalšie dva kilometre zrekonštruovanej trate


FOTO: Historická železnica v skanzene Vychylovka otvorí ďalšie dva kilometre zrekonštruovanej trate
Galéria: 6 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke má ďalšie dva kilometre zrekonštruovanej trate. Dnes 20. októbra prebehlo slávnostné odovzdanie opraveného úseku, na ktorom sa zúčastnila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová, riaditeľ odboru kultúry Martin Hromada, županka Erika Jurinová, poľskí partneri projektu Interreg a ďalší pozvaní hostia.

Práce na rekonštrukcii tejto časti historickej železnice, ktorá patrí medzi národné kultúrne pamiatky, trvali viac než rok. Opravený úsek vedie od stanice Kubátkovia po železničné depo pred stanicou Skanzen. Koľajnice, výhybky aj drevené podvaly boli boli v minulosti poškodené povodňou, ktorá znemožnila ďalšie využívanie železnice.

„Rekonštrukciou prešiel spodok a zvršok železnice pre traťovú rýchlosť 20km/hod., rovnako tak sa zrekonštruovalo aj nástupište v stanici Kubátkovia, úrovňové priecestia, vrátane novej kabelizácie a vznikla tiež odstavná koľaj v stanici Skanzen,“ priblížila Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja.

Keďže sa obľúbený skanzen a samotná Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke nachádzajú v blízkosti hraníc s Poľskom, rekonštrukcia bola financovaná z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.


Na druhej strane hraníc bolo v rámci projektu s názvom Spoločne v harmónii prírody, tela a duše vybudované soľné inhalátorium a zrekonštruovaná stará fara v Rajczi, kde pribudla nová expozícia. Celkový rozpočet tohto spoločného projektu predstavuje viac než 2 milióny a 754-tisíc eur.

„Verím, že uvedenie do prevádzky spodného úseku železničky bude pre návštevníkov veľmi zaujímavá atrakcia v rámci regiónu. Ďakujem Žilinskému samosprávnemu kraju, že nás do projektu zapojil a taktiež návštevníkom skanzenu Vychylovka, nevieme sa dočkať spustenia železničky v jarnej sezóne,“ uviedla riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Múzeum plánuje v budúcnosti prepojiť Historickú lesnú úvraťovú železnicu vo Vychylovke s traťou Oravskej lesnej železničky otvorením úseku od stanice Kubátkovia po Sedlo Beskyd. K tomuto cieľu ho približuje aj aktuálne prebiehajúca oprava jednej z výhybiek a tiež štrkovanie lôžka na celej trase kysuckej železnice.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu