Na celoslovenskom stretnutí fujaristov v Čičmanoch sa spojili dva svetové unikáty


Foto: Na celoslovenskom stretnutí fujaristov v Čičmanoch sa spojili dva svetové unikáty Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Čičmany sa ako jedinečný skvost tradičnej architektúry aj tento rok na tri dni spojili s unikátom medzi hudobnými nástrojmi. V rázovitej obci sa už po 16-krát uskutočnilo celoslovenské stretnutie fujaristov. Počas podujatia sa uskutočnili súbežne dve projektové aktivity zamerané na predstavenie tohto jedinečného hudobného nástroja.

Jedna z nich niesla názov Valasi, valasi škoda vašej krásy. Pod týmto názvom sa 22. a 23. septembra v Čičmanoch konali tvorivé dielne zamerané na výrobu a hru na fujaru a píšťalku pod vedením skúsených lektorov Michala a Matúša Fiľovcov.

 „Záujemci sa zároveň mohli zúčastniť besedy s názvom Odkazy a spomienky majstrov, kde o svojom živote spojenom s fujarou porozprával výrobca fujár Ľubomír Párička,“ doplnila Daniela Simanová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.


V Múzeu liptovskej dediny sa v rámci projektovej aktivity konal program v Pribyline, kde sa divákom predstavili fujaristi zo Zvolena, sólisti Michal Fiľo, Ľubomír Párička, Vladimír Homola a bača Florián Šavrtka, folklórne kolektívy Váh z Liptovského Mikuláša, Priechoďan z Priechodu a hosť z Českej republiky, Cimbálová muzika Kašava s odzemkármi Valašského súboru Kašava spolu so sólistkou Lenkou Mrlinovou.

Súbežne s programom v pribylinskom skanzene prebiehal sa v Kaštieli Čičmany predstavili fujaristi z rôznych kútov Slovenska. V oboch programoch vystúpilo celkom takmer 200 účinkujúcich.

Cieľom celoslovenského stretnutia fujaristov je priniesť fujaru a pastiersku kultúru aj do lokalít, kde nie je tak veľmi známa, no má v nich svoju hlbokú tradíciu. Podujatie bolo zároveň súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu