Na Orave otvorili centrum gajdošskej kultúry, ide o prvý takýto objekt v strednej Európe


Foto: Na Orave otvorili centrum gajdošskej kultúry, ide o prvý takýto objekt v strednej Európe Foto: Facebook/Oravská polhora

Tradičná gajdošská kultúra má nové reprezentatívne priestory v centre najsevernejšej obce Slovenska. V sobotu 17. septembra dopoludnia v Oravskej Polhore otvorili Európske centrum gajdošskej kultúry. Podľa starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe.

Súčasťou stavby je dielňa na výrobu gájd, priestory na workshopy aj knižnica pre študentov muzikológie. Takisto sa v nej nachádza malá koncertná sála s nahrávacím štúdiom a galéria, kde sú vystavené rôzne druhy gájd z celého sveta. „Vznikli tu aj priestory na výučbu hry na gajdy, zvukovo izolované miestnosti, kde sa záujemcovia naučia hrať na tento špecifický nástroj,“ priblížil oravskopolhorský starosta.

Interiér centra pomáhal navrhnúť dizajnér zo Škótska, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku. Na základe jeho odporúčaní má koncertná sála otvorené stropy, aby zvuk gájd mohol v takýchto priestoroch naplno rezonovať.

Projekt na výstavbu centra predložili Oravskopolhorčania v rámci programu poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce Interreg. Získali naň nenávratný finančný príspevok vo výške takmer pol milióna eur. Cieľom projektu bolo uchovávanie a rozširovanie unikátnej gajdošskej a pastierskej kultúry, ktorá je zapísaná v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu