Žilinský kraj má zastúpenie aj na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne!


Foto: Žilinský kraj má zastúpenie aj na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne!
Galéria: 4 fotky

Žilina 23. júl 2015 – V rámci svetovej výstavy EXPO Miláno 2015 s jej ústrednou koncepciou Uživiť planétu, energia pre život sa tento týždeň v pavilóne Slovenskej republiky predstaví návštevníkom Žilinský kraj. Metropola Talianska hostí tradičnú výstavu, na ktorej sa predvedie viac ako 140 oficiálnych účastníkov, medzi ktorými sa počas Týždňa Žilinského kraja odprezentujú aj zástupcovia Žilinskej župy. Hlavným zámerom je predstaviť región ako obľúbenú turistickú destináciu cestovného ruchu v rámci Slovenska a ponúknuť návštevníkom nevšedný zážitok prostredníctvom kultúrneho programu, odborných prednášok, výstav fotografií, prezentácií filmov, ukážok ľudových remesiel, nástrojov a ochutnávok tradičných regionálnych špecialít.

Región rastie rýchlo a získava na atraktivite

„Nosnou myšlienkou prezentácie Slovenska je tento rok Slovensko – svet do vrecka, a preto sa aj Žilinský kraj inšpiroval a prezentuje svoje územie ako životaschopný, rýchlo sa rozvíjajúci región, kde sa spája krása nedotknutej prírody s rozvinutými priemyselnými odvetviami, historické pamiatky a unikátne tradície s najnovšími vedeckými poznatkami a modernými mestami s bohatým kultúrnym a športovým vyžitím,“ priblížila riaditeľka odboru kultúry a cestovného ruchu ŽSK Zuzana Kmeťová. Zároveň dodala, že v Žilinskej župe sa nachádza 2 280 kilometrov cyklistických trás a 3 700 kilometrov turistických chodníkov, čo kraj predurčuje, aby sa príznačne mohol nazývať aj Žilinský turistický kraj.

Okrem prezentácie prírodných krás ponúkne tento týždeň výstavisko i umelcov, ktorí predstavia terchovskú muziku zapísanú do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, špecifické pastierske nástroje a taktiež odborníkov prezentujúcich najpútavejšie monumenty Žilinského kraja či využitie fondov Európskej únie pri obnove kultúrneho dedičstva.

„Milovníci umenia si vychutnajú napríklad maľované ukážky čičmianskej tematiky, ktoré reprezentovali Slovensko aj na olympijských hrách, alebo majstrovsky zdobené perníky a jedinečné drotárske remeslo. Týždeň Žilinského kraja je plný bohatého programu, na ktorom si organizátori dali záležať a prináša našej župe kvalitnú prezentáciu v zahraničí,“ informoval priamo z Talianska riaditeľ Úradu ŽSK Pavol Holeštiak.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský kraj