V Žiline a mestských častiach pribudnú nové nádoby na zber jedlých tukov. Prispejú ku neupchávaniu kanalizácie


Foto: V Žiline a mestských častiach pribudnú nové nádoby na zber jedlých tukov. Prispejú ku neupchávaniu kanalizácie Foto: ilustračné/Pexels

Mesto Žilina v spolupráci so spoločnosťou TRAFIN OIL začína so zberom jedlých olejov a tukov a v meste pribudnú nádoby na tento druh odpadu. 

Okrem mesta pribudnú kontajnery aj v mestských častiach Brodno, Budatín, Bytčica, Mojšová Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Trnové, Vranie, Zástranie, Zádubnie a Žilinská Lehota. 

Kompletný a presný zoznam nových stojísk kontajnerov je zverejnený na obrázku nižšie. A viac informácii o triedení oleja na stránke TriedimOlej.sk.

Doteraz mohli občania jedlé oleje a tuky z domácnosti bezplatne odovzdávať na zbernom dvore či čerpacej stanici Slovnaft na ulici Vysokoškolákov. 

Do triedeného odpadu patria všetky jedlé oleje a tuky používané doma pri príprave jedla. Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú ste doma zvyknutí triediť.

Plnú a dobre uzavretú PET fľašu odneste do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja.  


Odpad je zakázané zmiešavať s komunálnym odpadom, ukladať na verejné priestranstvá alebo k odpadovým nádobám a kontajnerom na komunálny odpad. 

Jedlý olej po využití v domácnostiach je vo väčšine prípadov vylievaný do odpadových systémov, čo so sebou nesie množstvo negatív nielen pre životné prostredie. 

Medzi hlavné prínosy triedenia použitého potravinárskeho oleja zabraňuje upchávaniu odpadových rúrok a kanalizácie.

Tiež znižuje náklady na servis a údržbu čističky odpadových vôd a kanalizačných sietí a znižuje obsah oxidu uhličitého vypúšťaného do atmosféry.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu