Jarná výsadba v Žiline pokračuje: V uliciach mesta pribudne 130 stromov a vyše 2000 kríkov


Foto: Jarná výsadba v Žiline pokračuje: V uliciach mesta pribudne 130 stromov a vyše 2000 kríkov Foto: ilustračné

Výsledky minuloročnej výsadby v Žiline už dnes zdobia a skrášľujú ulice mesta. Samospráva sa rozhodla v nastolenom trende pokračovať, preto bude v najbližších dňoch a týždňoch v Žiline vysadených 130 nových stromov a viac ako 2000 kríkov. 

Výsadby budú realizované v lokalitách Park Ľudovíta Štúra, Vlčince, Hájik, Bánová, Považský Chlmec a Zástranie.

Extrémne podmienky mestského prostredia sú pre zdravý rast a vývoj mladých stromov čoraz stresujúcejšie. Výber druhov je preto nutné prispôsobiť pomerom ich budúceho stanovišťa. Z domácich druhov budú vysadené napríklad lipy, duby, borovice lesné, borovice limbové alebo smrekovce opadavé.


Z nepôvodných druhov bude mesto zdobiť napríklad katalpa bignóniovitá, metasekvoja čínska alebo ambrovník styraxový. Tieto cudzokrajné druhy drevín rastú aj v krajinách, kde letná teplota dosahuje štyridsiatok, preto sú dobre adaptované na stále viac prehrievané verejné priestory mesta.

Aj týmto spôsobom Mesto Žilina reaguje na prebiehajúcu klimatickú zmenu. Zároveň chce informovať verejnosť, že s výsadzbami bude pokračovať aj v jesennom období, kedy bude vysadených ďalších viac ako 700 stromov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu