Neznáma osoba zaslala v mene predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej falošný email, že vo voľbách už kandidovať nebude


Foto: Neznáma osoba zaslala v mene predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej falošný email, že vo voľbách už kandidovať nebude

S blížiacimi sa tohtoročnými komunálnymi voľbami, ktoré budú po prvýkrát spojené s voľbami do vyšších územných celkov (VÚC), sa postupne dostávajú na verejnosť informácie o kandidátoch a ich programoch. Kým niektorí kandidáti na primátorov a poslancov už zahájili svoje kampane, iní ešte stále čakajú a voličom zatiaľ ani neoznámili svoj zámer uchádzať sa o ich podporu.

Mnohí obyvatelia miest a obcí tak netrpezlivo čakajú, kto a kedy oznámi svoju kandidatúru a aký program predstaví. Najviac očakávané sú pritom mená uchádzačov o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), kde doteraz oficiálne nezaznelo ani jedno meno. Rovnako doteraz neoznámila svoje plány ani súčasná predsedníčka Erika Jurinová.

Neznáma osoba sa napriek tomu pokúša dostať na verejnosť informáciu o tom, že kandidovať nebude. Do emailovej schránky našej redakcie bola pred pár dňami doručená správa, ktorej odosielateľom mala byť priamo županka (predseda@zilinskazupa.sk). Jej predmetom bola informácia, že z rodinných dôvodov už predsedníčka v nasledujúcich voľbách kandidovať nebude.

Už na prvý pohľad však správa pôsobila veľmi pochybne. Obsahovala chybu hneď v mene odosielateľa a následne aj niekoľko ďalších priamo v texte. Po bližšom skúmaní bolo zistené, že neodišla z oficiálnych serverov župy ale zo služby poskytujúcej anonymné odosielanie správ emkei.cz. Skutočný odosielateľ má pritom schránku založenú vo švajčiarskej službe protonmail.com.


Náhľad správy priblížite kliknutím na obrázok.

Náhľad falošnej správy doručenej do redakcie Žilinak.sk

So žiadosťou o potvrdenie tejto informácie sme sa preto ihneď obrátili na predsedníčku Eriku Jurinovú, ktorej asistentka nám potvrdila jej nepravosť: „Dovoľte mi informovať Vás, že predmetný email nebol zaslaný pani predsedníčkou ŽSK a tiež, že daná informácia nie je pravdivá,“ potvrdila nám Gabriela Dabenini.

Z akého dôvodu sa snaží neznáma osoba zneužiť našu redakciu na šírenie tejto falošnej správy a či ide o pokus o diskreditáciu kandidátov v blížiacich sa voľbách, zostáva nezodpovedanou otázkou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu