Stromy na Bulvári v Žiline budú presadené kvôli výmene rozvodov vody a kúrenia, okoloidúci dostávajú kytice


Foto: Stromy na Bulvári v Žiline budú presadené kvôli výmene rozvodov vody a kúrenia, okoloidúci dostávajú kytice Foto: Facebook/Karol Čepec

Mestská poslankyňa a zároveň riaditeľka žilinského centra voľného času Žirafa Ľudmila Chodelková v príspevku na sociálnej sieti vysvetlila občanom mesta Žilina dôvod orezávania rozkvitnutých stromov na Bulvári v centre mesta. Stromy podľa nej musia prísť o časť nadzemnej koruny, aby sa zvýšila šanca na ich bezpečné presadenie.

Stromy majú byť premiestnené kvôli spoločnosťou Bytterm a. s. plánovanej výmene sekundárnych rozvodov ústredného kúrenia a teplej vody v oblasti od Lekárne na Bulvári po budovu firmy Global Logic. Pri prácach by mohlo byť vážne poškodené alebo zničené stromoradie, ktoré tvorí 25 sliviek čerešňoplodých. Stromy by preto mali byť presadené na ulicu A. Bernoláka.

„Súčasťou presádzania je aj proces hlbokej redukcie koruny stromov. Tento proces redukcie koruny má za úlohu vyrovnať pomer nadzemnej a podzemnej časti stromu, pričom je možné, že pri presádzaní o časť koreňovej sústavy strom, žiaľ, do istej miery príde. Po presádzaní bude stromom zabezpečená komplexná povýsadbová starostlivosť, ktorá má za úlohu redukovať stres z presádzania,“ informovala Ľudmila Chodelková.


Verejnosť podľa nej nebola o orezávaní a presádzaní stromov vopred informovaná, pretože termín prác bol kvôli počasiu určený na poslednú chvíľu. Aby nemuseli byť rozkvitnuté vetvičky zničené, rozdáva ich vedenie centra voľného času Žirafa okoloidúcim.

„S kočkami z Centrum voľného času Žirafa sme si povedali, že aspoň urobíme malé kytičky pre okoloidúcich. Tak ak pôjdete po Bernolákovej, dáme vám kvietok pre radosť, keď už je tá situácia taká mrzutá, Príďte si po kyticu,“ vyzýva Žilinčanov Karol Čepec v príspevku na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu