Oddelenie centrálnej sterilizácie žilinskej nemocnice očistí ročne viac než 200-tisíc zdravotníckych pomôcok


Foto: Oddelenie centrálnej sterilizácie žilinskej nemocnice očistí ročne viac než 200-tisíc zdravotníckych pomôcok Foto: FNsP ZA

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline každoročne sterilizujú viac než 200-tisíc kusov zdravotníckych pomôcok, nástrojov a materiálu. Profesionálnu chemickú aj fyzikálnu sterilizáciu zabezpečuje oddelenie centrálnej sterilizácie. Služby oddelenia si dokonca objednávajú aj súkromné zdravotnícke zariadenia.

„V žilinskej nemocnici zrealizujeme za rok 23-tisíc operácií a ďalšie tisícky výkonov, pri ktorých sa pracuje nielen s jednorazovým materiálom, ale tiež s predmetmi používanými opakovane, ako sú operačné sety, ale napríklad i obväzový materiál, chirurgické nástroje či očné šošovky,“ uviedol Eduard Dorčík, riaditeľ žilinskej nemocnice.

Proces sterilizácie začína dekontamináciou a predsterilizačnou prípravou, ktorá zahŕňa mechanické očistenie, dezinfekciu a zbalenie zdravotníckych pomôcok do špeciálnych obalov. Samotná fyzikálna (parná) alebo chemická sterilizácia potom závisí od typu a odolnosti materiálu, z ktorého sú pomôcky vyrobené. Za jeden deň oddelenie centrálnej sterilizácie očistí asi 750 kusov nástrojov a materiálu.


„Prioritou je najvyššia úroveň hygieny a bezpečnosti, čiže zničenie všetkých nečistôt, mikroorganizmov, čím znižujeme riziko vzniku nozokomiálnych nákaz,“ vysvetlila J. Mackovčáková, vedúca sestra oddelenia centrálnej sterilizácie.

Oddelenie centrálnej sterilizácie najčastejšie prijíma nástroje a materiál z operačných sál. Zväčša sa jedná o pomôcky vyrobené z kovu, očistiť však dokážu aj drevené, plastové či textilné materiály. Niektoré oddelenia si zdravotnícke pomôcky sterilizujú samostatne, prípadne s použitím sterilizátorov a autokláv z centrálnej sterilizácie.

„Oftalmológia a otorinolaryngológia majú špecifický režim, väčšinu inštrumentária si preto sterilizujú sami. Autoklávy alebo sterilizátory máme k dispozícii aj v urgentných operačných sálach na oddelení gynekológie a pôrodníctva, úrazovej chirurgii, chirurgii a na urgentnom príjme. V akútnych prípadoch a počas sviatkov sú zdravotníckym tímom plne k dispozícii,“ dodal riaditeľ nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu