Deti si na námestí v Liptovskom Mikuláši vyskúšajú upliesť korbáč a ozdobiť vajíčko


Foto: Deti si na námestí v Liptovskom Mikuláši vyskúšajú upliesť korbáč a ozdobiť vajíčko Foto: Múzeum Janka Kráľa

Veľká noc je už za rohom a vy ešte nemáte ani korbáč? Na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši dnes pripravujú veľkonočné tvorivé dielne pre rodiny s deťmi. 

Spoločne sa budete môcť pustiť do zdobenia kraslíc, upletiete si korbáče či vytvoríte sviatočné dekorácie. Zhotovené korbáče si potom chlapci môžu so sebou odniesť, dievčatá dostanú ako “výslužku” perníky. 

Podujatie sa bude konať v nedeľu 10. apríla medzi 14:00 a 17:00 hod. 

„Pre domácich aj turistov sme nachystali novú akciu, aby sme ich v predveľkonočnom období po dlhej absencii kultúrnych podujatí potešili. Deťom hravou formou ponúkneme možnosť rozvoja tvorivosti, zručnosti a poznávania veľkonočných zvykov a tradícií,” povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.


Pripravené sú aj ďalšie sprievodné aktivity, ako je maľovanie na tvár a rôzne súťaže. Do nálady zahrá ľudová hudba, chýbať nebudú ani remeselníci, ktorí vám radi ukážu rôzne techniky výroby veľkonočných dekorácií.

Stromy na centrálnom námestí sú ozdobené viac ako 600 veľkonočnými kraslicami. Veľkonočnú atmosféru na Námestí osloboditeľov a Námestí mieru doplnia nadrozmerné kraslice s motívom liptovskej modrotlače.

Na vytvorenie typického liptovskomikulášskeho ornamentu poslúžila ako predloha jedna z pôvodných foriem modrotlačiara Jána Scholtza.

Návštevníkov mestského Múzea Janka Kráľa privíta počas podujatia “veršovník” s korbáčom v ruke. „Každý od nás odíde so symbolmi Veľkej noci a tematickým suvenírom. Privítame ich vinšom a šibačkou,” priblížila Katarína Verešová z múzea. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu