Študenti Žilinskej univerzity naučili umelú inteligenciu rozoznať nádorové nálezy od zdravého tkaniva


Foto: Študenti Žilinskej univerzity naučili umelú inteligenciu rozoznať nádorové nálezy od zdravého tkaniva Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Študenti viacerých fakúlt Žilinskej univerzity v Žiline pracujú na vytváraní a trénovaní takzvaných neurónových sietí, teda algoritmov, ktoré simulujú spôsob, akým sa dokáže učiť ľudský mozog. Takéto neurónové siete môžu byť použité napríklad na predpovedanie vývoja trhových cien alebo počasia, riadenie autonómnych vozidiel, predikciu textu ale aj na rozpoznávanie či lokalizáciu objektov na obrázkoch.

Študentom fakulty riadenia a informatiky sa podarilo natrénovať neurónovú sieť, ktorá na mamografických snímkach rozlišuje nádory od zdravého tkaniva. Presnosť, s akou algoritmus dokáže zistiť, či sa skutočne jedná o nádor je 82 %. Mamografické snímky s možným nálezom v dnešnej dobe posudzujú dvaja nezávislí lekári, takáto neurónová sieť by mohla v budúcnosti aspoň jedného z nich zastúpiť.

Hodnotenie mamografických snímkov nie je jednoduché. Existuje síce päť základných stupňov nálezu, ale z pohľadu lekára je ich oveľa viac… Pre ich presné určenie, či už ide o nález – hmotu alebo kalcifikáciu -  je novo navrhnutá neurónová sieť, presnejšie hodnotenie snímkov a bohatšia databáza riešením, ktoré by lekárom prácu výrazne zjednodušilo,“ uviedol prof. Cimrák z FRI UNIZA.


Počas trénovania siete prišli študenti na to, že v databázach snímok určených na takýto výskum sa vyskytujú aj obrázky, na ktorých nálezy neboli označené. Vytvorili preto ďalší program, ktorý slúži na vyhľadávanie neoznačených snímok.

Neurónovú sieť natrénovali študenti T. Štulrajter a Z. Pečeňa počas fakultnej praxe v januári 2022. Na podobnej téme bude pracovať aj doktorand Ing. A. Mračko, ktorý by mal vytvoriť novú širšiu databázu snímok nádorových nálezov. Aby to bolo možné, mal by absolvovať stáž v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave.

„Hlavným cieľom stáže je vytvorenie novej znalostnej databázy, ktorá by bola bohatšia a aktuálnejšia v porovnaní s verejne dostupnou databázou CBIS-DDSM. Inovatívne technické riešenie doktoranda z FRI UNIZA by mohlo byť lekárom veľmi nápomocné, o jeho výsledkoch budeme aktuálne informovať,“ prisľúbila Žilinská univerzita.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu