RegioJet chce rozšíriť ponuku do Žiliny, český minister preferuje České dráhy


Foto: RegioJet chce rozšíriť ponuku do Žiliny, český minister preferuje České dráhy Foto: regiojet.sk

Súkromný dopravca RegioJet plánuje od decembra budúceho roka rozšíriť svoju ponuku vlakov do Žiliny. Majiteľ spoločnosti Radim Jančura ponúkol českému ministerstvu dopravy kompletné prevzatie úseku na trasách Ex1 a Ex2, ktoré zahŕňajú aj vlaky do Žiliny či na Slovácko. RegioJet kvôli tejto plánovanej expanzii podpísal kontrakt na nákup 70 nových vozňov, českému ministrovi dopravy Danovi Ťokovi sa však takýto návrh nepozdáva. Rád by naďalej dotoval štátneho dopravcu sumou 386 miliónov korún ročne, výhodu vidí najmä v garancii dostupnosti spojov na danej trase.

Jasný názor ohľadom dotácií má Jančura, ktorý tvrdí, že „evropská směrnice v tomto mluví jasně: dotovat lze pouze vlaky, které by provozovatel na základě svých vlastních obchodních zájmů bez odměny nepřevzal vůbec nebo nepřevzal ve stejném rozsahu nebo za stejných podmínek,“ dodal. „Děláme si ještě jednu právní analýzu, ale zatím máme na celou věc odlišný názor než pan Jančura,“ uviedol pre portál iDNES.cz Ťok. Európska legislatíva podľa neho umožňuje zadávať objednávku priamo Českým dráham.

Problém vidí český minister aj v garancii toho, že RegioJet na danej trase zostane aj neskôr. RegioJet zamýšľa expanziu aj v prípade, že sa mu nepodarí získať zákazky pôvodne štátneho dopravcu. Do akej miery bude expanzia zahŕňať aj Žilinu či hlavnú trasu na Slovensku Bratislava - Žilina - Košice je predmetom ďalšieho vývoja situácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: idnes.cz