VIDEO: Vodné dielo v Žiline preveril hydrotechnický výskum, aj po dvadsiatich rokoch zvládne veľké prietoky


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Žilinské vodné dielo dokáže aj po dvadsiatich rokoch bezpečne zvládať veľké prietoky. Potvrdil to nedávno zrealizovaný hydrotechnický výskum, ktorý pre štátny podnik Vodohospodárska výstavba urobila Stavebná fakulta STU v Bratislave

V rámci prác sa preverila kapacita hate vodnej nádrže za pomoci matematického modelovania na jednodimenzionálnych a trojdimenzionálnych modeloch prúdenia vody v kombinácii s fyzikálnym modelovaním.

Vedenie Vodohospodárskej výstavby kladie mimoriadny dôraz na bezpečnosť prevádzky vodných stavieb v správe a usiluje sa o ich neustále skvalitňovanie.


„Výsledky výskumu poslúžia na skvalitnenie prevádzky Vodného diela Žilina, čím sa zoptimalizuje prevádzka vodnej elektrárne a zabezpečí vyššia bezpečnosť pri prevádzaní veľkých prietokov, vrátane storočnej vody,“ vysvetlil generálny riaditeľ VV, š. p., Vladimír Kollár.

Výsledky budú zohľadnené pri aktualizácii Manipulačného poriadku Vodného diela Žilina. Výskum bol rozdelený na dve etapy, pričom v rámci prvej boli vytvorené matematické modely, výsekový model jedného haťového poľa v mierke 1:30 a model Vodného diela Žilina s tromi poľami hate v mierke 1:50.

Modely boli v druhej etape spresňované na základe dodatočných geometrických podkladov od Vodohospodárskeho podniku a kalibrované na základe výstupov z matematického modelu a výsekového fyzikálneho modelu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu