Nová atrakcia v Hrabovskej doline v Ružomberku: Rezbári vytvorili osem drevených Macov


Foto: Nová atrakcia v Hrabovskej doline v Ružomberku: Rezbári vytvorili osem drevených Macov

Jedinečnú atrakciu v Hrabovskej doline zabezpečilo Občianske združenie Hrabovská dolina spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Liptov, mestom Ružomberok a podnikateľmi Hrabovskej doliny. Dva týždne od 23. novembra prebiehali práce 5 českých a 5 slovenských rezbárov pod vedením Adama Bakoša, ktorých výsledkom je maskot Maco Hrabovský.

„Už dlhšiu dobu sa pohrávame s myšlienkou, že naša dolina by mala mať svojho maskota, ktorý bude návštevníkov sprevádzať po doline,“ povedal predseda Združenia Hrabovská dolina Štefan Červeň. „V prvej fáze sme pripravili 7 stanovíšť. Prvé sa nachádza pri studničke, kde medveď privíta návštevníkov pri jeho prameni. Ďalšie dve budú pod priehradou v Kráľovstve Hrabovo. Maco, ktorý sleduje Choč, vás čaká na priehradnom múre, obľúbenú Medvediu cestu štartuje Maco turista. Maca, ktorý je pripravený na lyžovačku, nájdete pri nástupnej stanici Hrabovo. Do prvej fázy sa zapojili aj podnikatelia Hrabovskej doliny, ktorí pridali ďalších dvoch Macov. Jedného v postroji v Tarzánii a druhého pred Apartmánmi Hrabovo“, dodal Štefan Červeň.



Práce na ďalších maskotoch budú pokračovať, združenie avizovalo vznik ďalších Macov, ktorí budú súčasťou doliny – a to Maco rybár, Maco, ktorý víta návštevníkov, Maco plavec, alebo Maco na Malinnom Brde.


„Súčasťou vyrezávania boli aj dve podujatia, ktoré sa tešili záujmu širokej verejnosti, či ružomberských škôl a škôlok. Najskôr to bolo rezbárske sympózium, kde si návštevníci mohli pozrieť, ako rezbári tvoria unikátne diela. A ako finále, prvý ročník podujatia Spoznaj svoju dolinu, kde sa návštevníci mohli dozvedieť zaujímavosti o Hrabovskej doline, ktoré možno ani netušili“, hovorí manažér projektu Marek Zelnický.

Návštevníci sa týmto dozvedeli informácie, ako vznikla Medvedia cesta, prečo máme Hrabovskú priehradu, kde v Hrabove žije rak riečny, kedy a ako sa začalo na Malinnom lyžovať, alebo aj to, prečo Ružomberčanov, volajú Medvediari.

Od piatka 3. decembra sa Macovia nachádzajú na svojich miestach, kde vítajú návštevníkov, ktorí sa s nimi stihli už aj odfotiť. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu