Žilinský kraj znovu zafinancuje modernizáciu odborných učební na školách


Foto: Žilinský kraj znovu zafinancuje modernizáciu odborných učební na školách

Nová výzva Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), do ktorej sa zapája aj Žilinský samosprávny kraj, plánuje žiadať o prostriedky na financovanie ďalších investícií do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania na stredných školách. V polovici novembra predložilo na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI) 4 žiadosti. v ktorých žiada o nenávratný finančný príspevok v celkovej výške 9,9 milióna eur.

„Po schválení pristúpime k rekonštrukciám odborných dielní na našich odborných školách v Nižnej, Žiline a Krásne nad Kysucou. Župa sa tiež uchádza o refundáciu modernizácie odborného vzdelávania v Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, ktorú hradila z vlastných zdrojov vo výške 4,2 milióna eur,“ doplnil vedúci oddelenia projektov Európskej únie Žilinského kraja Michal Patúš.

Môžu tak pokračovať modernizácie a rekonštrukcie odborných učební, na ktoré využíva prostriedky IROP. Počas súčasného programového obdobia bude tak zrealizovaných 13 projektov v celkovej hodnote 15,2 milióna eur, ktoré sú zamerané na modernizáciu odborného vzdelávania. Niektoré z nich boli už spustené do prevádzky.


Predsedníčka kraja Erika Jurinová sa taktiež vyjadrila: „Našou snahou je zatraktívniť podmienky na odborných školách a zachovať tak kľúčové odborné profesie na pracovnom trhu. Zhotoviteľom sme v poslednom období odovzdali dielne Spojenej školy v Martine, Strednej odbornej školy polytechnickej v Dolnom Kubíne a Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline. Do zrekonštruovaných a vybavených priestorov sa budú môcť žiaci i pedagógovia vrátiť už v nasledujúcom školskom roku.

V Žilinskom kraji sa nachádza v celkovom počte 43 odborných škôl. Ak sa projekty úspešne dokončia, tak skoro polovica z nich dostane výučbové pracoviská na vysokej úrovni s najmodernejšími prístrojovými zariadeniami. Župa na projekty ponúkne z vlastných financií 5 percent.

V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia sa bude taktiež kraj žiadať o prostriedky z eurofondov. „K termínu 30. november tohto roka predkladáme žiadosť na zníženie energetickej náročnosti budovy školy SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Cieľom tohto projektu budú stavebné úpravy budovy školy, zateplenie obvodového plášťa a výmena okien. Ide opäť o obrovskú investíciu, ktorá významne zlepší energetickú hospodárnosť školy, ale predovšetkým celkový komfort žiakov a učiteľov,“ uzatvorila krajská županka Jurinová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK