Požiar na Hájiku nezasiahol statiku, predbežné náklady na rekonštrukciu sú stotisíc


Foto: Požiar na Hájiku nezasiahol statiku, predbežné náklady na rekonštrukciu sú stotisíc
Galéria: 20 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Včerajší požiar obytného domu na Hájiku na ulici Jura Hronca predbežne nezničil statiku budovy a väčšina z 24 obyvateľov by sa do nej mohla vrátiť už čoskoro. Po zasadnutí krízového štábu mesta to dnes uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne:

„V noci bol ešte menší problém, ale nakoniec nedošlo k nejakému rozsiahlemu požiaru. Dnes o siedmej hodine ráno zasadol krízový štáb mesta a vyhlásil krízovú situáciu,“ dodal Fiabáne. Žilinský primátor potvrdil, že skoro všetky rodiny využili možnosť ubytovať sa medzi svojimi príbuznými.

Mesto poskytuje náhradné ubytovanie jednej trojčlennej rodine vo forme dvojizbového bytu: „Takže táto rodina je ubytovaná v náhradnom ubytovaní, kde im zabezpečujeme aj ďalší servis, o ktorý nás požiadali.“

Záverečné stanovisko statika zatiaľ nie je známe, avšak po kontrole budovy nebola pri požiari zasiahnutá a narušená statika. Budova je predbežne po statickej stránke v poriadku. Väčšina bytov je v stave obývateľnosti.


Čakať sa teraz bude na vyjadrenia príslušných orgánov: „Našou hlavnou úlohou je čo najskôr dostať nájomníkov do svojich bytov, samozrejme, s výnimkou strešných bytov, ktoré zasiahol požiar a podlažia nižšie,“ dodal Fiabáne s tým, že na nižšie podlažia presiakla voda z hasenia.

Mesto bude čakať na vyjadrenie požiarnikov, hygieny a iných dotknutých orgánov. Po súhlasnom stanovisku s tým, že budovu je možné obývať, sa obyvatelia vrátia do väčšiny bytov. V dome je 12 bytových jednotiek a patrí pod správu mestského podniku Žilbyt.

Žilinská radnica pripraví rekonštrukciu, peniaze budú musieť vyčleniť v rámci rozpočtu. Predbežné hrubé odhady nákladov rekonštrukcie sa pohybujú na úrovni stotisíc eur. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu