Žiaci v Žilinskom kraji si prevzali ocenenie vojvodu z Edinburghu DofE


Foto: Žiaci v Žilinskom kraji si prevzali ocenenie vojvodu z Edinburghu DofE Foto: ŽSK

Medzinárodné ocenenie cena vojvodu z Edinburgu, známe pod skratkou DofE, si aj tento rok odniesli žiaci stredných škôl v Žilinskom kraji. Slávnostné odovzdanie sa udialo na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja, kde rozdali jednu zlatú, 47 strieborných a 104 bronzových ocenení.

Do projektu sa zapájajú mladí ľudia, ktorí počas niekoľkých mesiacov prekonávajú štyri výzvy - rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a zvládnuť dobrodružnú expedíciu na záver. Aktivita pomáha rozvíjať charakterové vlastnosti ako cieľavedomosť, motivácia alebo vytrvalosť.

Pre aktuálnu pandemickú situáciu sa musel akt odovzdávania presunúť z exteriéru do interiéru, počas dňa sa v sídle samosprávy v presnom časovom harmonograme vystriedali niekoľkočlenné skupiny žiakov z jednotlivých škôl. Žilinská župa deklaruje podujatiu podporu aj cez memorandum s občianskym združením DofE Slovensko z roku 2019.

„Vidíme, že záujem o zapojenie sa do programu DofE je každým rokom vyšší. Absolventi programu sú dôkazom toho, že práca s mládežou je tou najlepšou investíciou spoločnosti. Navyše sa žiaci svojou účasťou učia vytrvalosti a spoločenskej zodpovednosti, ktorá je v týchto časoch nesmierne dôležitá,“ uviedla Erika Jurinová.

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.


Program je súčasťou celosvetovej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje mladých ľudí naprieč spoločnosťou v 140 krajinách po celom svete na ich ceste k samostatnosti, sebavedomiu, úspechu v živote a sociálnemu cíteniu. Na Slovensku program funguje od roku 2007.

Ocenené krajské školy:
Gymnázium Andreja Bernoláka, Námestovo
Gymnázium M.M.Hodžu, Liptovský Mikuláš
Gymnázium V.P.Tótha, Martin
Gymnázium P. O. Hviezdoslava, Dolný Kubín
Gymnázium Tvrdošín
Obchodná akadémia Martin
SOŠ pedagogická Turčianske Teplice
Spojená škola, Nižná
Stredná zdravotnícka škola v Dolnom Kubíne

Ostatné ocenené školy a organizácie:
Bilingválne gymnázium M. Hodžu, Sučany
Cirkevná spojená škola, Dolný Kubín
Gymnázium bilingválne, Žilina,
Gymnázium sv. Andreja v Ružomberku
Evanjelická spojená škola, Martin
Evanjelická spojená škola, Liptovský Mikuláš
Obchodná akadémia sv. T. Akvinského, Žilina
Stredná zdravotnícka škola M. T. Schererovej, Ružomberok
Súkromná škola umeleckého priemyslu, Žilina
Spojená škola Kráľovnej pokoja, Žilina


SYTEV
V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže
Žilinská skautská oblasť, Slovenský skauting


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK