Európsky týždeň mobility prinesie Žilinčanom zľavy na cestovné v rôznych druhoch hromadnej dopravy


Foto: Európsky týždeň mobility prinesie Žilinčanom zľavy na cestovné v rôznych druhoch hromadnej dopravy Foto: ilustračné

Aj tento rok sa zapoja samosprávy v Žilinskom kraji do medzinárodnej kampane na podporu cestovania v hromadnej doprave Európsky týždeň mobility. Žilinský samosprávny kraj pripravil v rámci nej počas 16. až 22. septembra niekoľko zliav a noviniek.

„Žilinská župa ako jediná na Slovensku počas celého týždňa zavedie osobitné cestovné vo výške 0,35 EUR na akúkoľvek precestovanú vzdialenosť pre všetkých cestujúcich. Počas trvania kampane budú dopravcovia vydávať dopravné karty zdarma, bez účtovania manipulačného poplatku, ktorý sa pohybuje od 4 do 5 EUR v závislosti od dopravcu a druhu karty,“ informovala riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová. Dopravné karty bude možné vybaviť v klientskych centrách u dopravcov.

Európsky týždeň mobility spojí župa a jej partneri s predstavením inovácií, ktoré už pilotne bežia, alebo budú v krátkom čase zavedené. Od 1. júna môžu cestujúci v SAD Žilina, a.s. platiť bankomatovou kartou a na zavedenie sa chystá aj ARRIVA Liorbus, a .s. Počas kampane budú dopravcovia propagovať aj úhradu cestovného virtuálnou dopravnou kartou v mobile.

„Tento projekt už od mája úspešne využívajú cestujúci na Orave a Liptove, v ostatných regiónoch ŽSK táto možnosť pribudne od 1. októbra. Cestujúca verejnosť si bude môcť vyskúšať aplikáciu priamo vo svojich mobilných telefónoch v informačných stánkoch, ktoré SAD Žilina, a.s. zriadi na autobusových staniciach v Žiline (16. 9.), Martine (20. 9.)  a Čadci (21. 9.). Spoločnosť ARRIVA Liorbus, a.s. pre tento účel v Liptovskom Mikuláši (17. 9.) a v Dolnom Kubíne (22. 9.) pristaví prezentačné autobusy a v Liptovskom Mikuláši bude vydávať aj dopravné karty,“ informuje Žilinský samosprávny kraj.


Do týždňa mobility sa zapája aj mesto Žilina skrz niekoľko akcií. Počas trvania kampane budú pre Žilinčanov pripravené aktivity s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy a alternatívneho využitia verejného priestoru.

„Európsky týždeň mobility 2021 v Žiline štartuje 16. septembra cykloraňajkami pre cyklistov i kolobežkárov na ulici A. Bernoláka (most na konci Bulváru) v čase od 6.30 do 8.30 hod. V piatok 17. septembra sa verejnosť môže tešiť na akciu s názvom Parking day, ktorá sa uskutoční od 16.00 hod. do 19.00 hod. na parkovisku pred Krajskou knižnicou v Žiline. Parkovacie miesta sa premenia na úžitkovo-vzdelávací priestor, kde si budú môcť ľudia bezplatne nechať skontrolovať či opraviť svoj bicykel. Popritom sa prostredníctvom knižnice môžu dozvedieť zaujímavosti a novinky zo sveta kníh, občerstviť sa kávou či dobrým jedlom. Pre deti sú pripravené zábavné aktivity. Cieľom podujatia je poukázať na verejný priestor, ktorý je v súčasnosti prispôsobovaný skôr autám na úkor chodcov, cyklistov a prírody,“ informuje žilinská radnica.

Následne bude Týždeň mobility pokračovať v stredu 22. septembra Medzinárodným dňom bez áut s cieľom zdôrazniť nevyhnutnosť zvažovať cestu autom a uprednostniť cestu autobusom, trolejbusom, bicyklom alebo pešo. V stredu bude všetkým k dispozícii bezplatne mestská hromadná doprava. Plánované podujatia Zaži ulicu inak (21. 9.) a Veľká jesenná cyklojazda (22. 9.) sú zrušené pre zhoršenú epidemickú situáciu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu