Medici v Martine opäť pobežia pre dobrú vec, pripravený je aj festival s koncertmi


Foto: Medici v Martine opäť pobežia pre dobrú vec, pripravený je aj festival s koncertmi

Už v poradí 5. ročník Martinského behu medikov je tento rok doplnený o jedinečné charitatívne koncerty a aktivity, festival medikov s podtitulom ŽI A NECHAJ ŽIŤ organizuje Martinský klub medikov.

Festival medikov nadväzuje na predchádzajúce úspešné štyri ročníky Martinského behu medikov, počas ktorých študenti z Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine, Univerzity Komenského v Bratislave vyzbierali vyše 10 000 eur, ktoré sa použili na zakúpenie prístrojov a vybavenia pre tri detské oddelenia a Onkologické centrum Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Festival medikov pokračuje v tejto tradícii a preto sa celý výťažok aktuálneho ročníka venuje detskej časti Psychiatrickej kliniky JLF UK a UNM.

„Téma duševného zdravia je vysoko aktuálna nielen z pohľadu dospelých, ale najmä z pohľadu detskej duše. Množstvo faktorov, ktoré na dieťa počas jeho ranného vývoja vplýva, vytvára základ pre jeho fungovanie v spoločnosti. Je preto viac ako potrebné apelovať na preventívne opatrenia pri podpore duševného zdravia a psychickej odolnosti (resiliencie). Veľmi si vážime podporu Martinského klubu medikov a vítame ich aktivitu, ktorou sa spoločne pokúsime prekročiť tieň predsudkov a rizík stigmatizacie,“ vysvetľuje hlavná sestra Psychiatrickej kliniky.

Hlavným podujatím, ktorý bol základom pre vznik festivalu, je MARTINSKÝ BEH MEDIKOV. Tento rok už piatykrát pobežia študenti, široká verejnosť aj deti, nielen pre svoje zdravie, ale hlavne pre zdravie pacientov v Univerzitnej nemocnici Martin.

Pre dospelých je pripravená 5 kilometrová trať. Pre deti sú pripravené kratšie trate, primerané veku. Každý dospelý účastník je automatický zaradený do tomboly so zaujímavými cenami a každý detský účastník získa účastnícku medailu. Vyhodnotené budú prvé tri miesta vo všetkých kategóriách. Registrácia prebieha online na tomto odkaze 

Séria charitatívnych koncertov

Po každom behu je dôležité zregenerovať a preto nechýba afterparty s charitatívnym rozmerom v dĺžke trvania 2 dni. Známi slovenskí interpreti vystúpia v martinskom amfiteátri v rámci koncertov, na ktorých si prídu na svoje všetky vekové kategórie.

Piatok sa bude niesť v štýle rap-u a elektronickej hudby, kedy vystúpia Separ, Gleb, Dj Separatik, Dj Nerkha, Dj Matthew Pi či skupina VajkreS. V sobotu budú headlineri skupina Para a Billy Barman, ďalej vystúpi skupina Porcelán s ich porciou slovenskej muziky a celý festival uzavrie Dj-ka Barbellay.


Vstupenky na charitatívne koncerty: https://tootoot.fm/sk/events/60bfc353b346370770186858 

Ku každému festivalu patrí aj dobré jedlo. Organizátori sa rozhodli pripraviť STREETFOOD MUSEUM v jedinečnom prostredí pred Slovenským národným múzeom. Rôzne špeciality, káva aj maškrty – to všetko si budú môcť účastníci vychutnať pri príjemnej hudbe a s výhľadom na mesto Martin a Martinské Hole.

Veľtrh ukáže medikom, prečo sa tu oplatí pracovať a žiť

Jeden z najdôležitejších programov festivalu bude VEĽTRH SLOVENSKÉHO ZDRAVOTNÍCTVA v priestoroch Akademickej knižnice a audiovizuálneho centra (AKAS) martinskej fakulty. Jeho cieľom je osloviť študentov medicíny, zubného lekárstva,  ošetrovateľstva a ďalších zdravotníckych odborov, ktorí často nemajú predstavu, za akých podmienok sa môžu uplatniť na slovenskom pracovnom trhu.

Veľtrh má ukázať študentom a absolventom, že sa na Slovensku oplatí ostať pracovať a žiť. Okrem vystavovateľov z celého Slovenska, ktorí sa budú snažiť zaujať študentov, budú pripravené aj workshopy. Praktická výučba sa počas pandémie zredukovala, preto si študenti budú môcť na začiatku semestra zopakovať zručnosti alebo sa naučiť nové.

Súčasťou Veľtrhu slovenského zdravotníctva bude aj veľká diskusia s predstaviteľmi zdravotníckych zariadení, Ministerstva zdravotníctva SR, Odboru zdravotníctva ŽSK a študentmi. Diskusia bude moderovaná Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou a bude sa konať v priestoroch prednáškových miestností JLF UK na ul. L. Novomeského v Martine.

Ako bonus sa uskutoční SitDown s Veronikou v priestoroch Hotela Turiec. Talk show Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej so zaujímavými a úspešnými hosťami, o ich jedinečných, inšpiratívnych či netradičných príbehoch.

„Úspešná žena, ktorá má za sebou silný príbeh, ktorým dokáže motivovať a inšpirovať. Zaujímavý muž, ktorý nám spríjemní večer svojim šarmom či humorom. Hudobný hosť, ktorý svojim talentom dopĺňa celovečerný program. Chceme poďakovať našej Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine a všetkým partnerom a sponzorom, bez ktorých by festival nebolo možné zorganizovať,“ pozývajú organizátori.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu