Dnes zahájili výstavbu atletického štadiónu na Veľkom dieli, potrvá 8 mesiacov


Foto: Dnes zahájili výstavbu atletického štadiónu na Veľkom dieli, potrvá 8 mesiacov Foto: UNIZA

Atletický areál na Veľkom dieli v Žiline sa premení počas najbližších ôsmich mesiacov na modernizované športovisko, ktorého súčasťou bude aj nová bežecká dráha, futbalové ihrisko, zavlažovací systém a tribúny s osvetlením. Náklady na jeho rekonštrukciu si delí Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) a mesto Žilina. 

Dnes 27. júla 2021 sa slávnostne prvým výkopom bagra zahájila jeho výstavba za účasti predstaviteľov univerzity, mesta, atletického zväzu, zhotoviteľa a predstaviteľov atletickej obce v Žiline. 

Príhovory postupne predniesli rektor UNIZA prof. Jozef Jandačka, primátor mesta Žiliny Mgr. Peter Fiabáne, prezident Slovenského atletického zväzu PhDr. Peter Korčok, zástupca zhotoviteľa Peter Klára a dlhoročný funkcionár a tréner žilinskej atletiky Juraj Straka.

Zdroj: UNIZA

Obnovený 400-metrový atletický ovál s ôsmimi dráhami bude spĺňať najvyššie štandardy na organizáciu súťaží podľa medzinárodných predpisov IAAF. Využívať ho budú môcť rôzne skupiny - od študentov univerzity cez športové kluby, vrcholových športovcov aj verejnosť.

Červená tartanová dráha, sektory pre technické disciplíny, nová trávnatá plocha, ako aj terénne úpravy, by mali byť hotové už na jar budúceho roku. Samotný zámer revitalizácie športoviska, ktorých je v Žiline stále nedostatok, sa datuje už do roku 2011. Aktuálna projektová dokumentácia bola spracovaná v roku 2019 a pôvodne mal štadión poslúžiť v zmodernizovanej podobe už na Letnej univerziáde 2020.

„Rekonštrukciou športoviska poskytneme príležitosť novým športovým talentom a žilinskej atletike ako celku. Teší ma, že spoločne podporíme tento výnimočný projekt. Výstavba areálu nám pomôže prilákať študentov, ktorí sa chcú venovať aj štúdiu a ľahkej atletike,“ doplnil Jozef Jandačka, rektor UNIZA.


K projektu sa napokon finančne pripojilo mesto Žilina so súhlasom regionálnych poslancov: „Výstavba regulárneho, kvalitného, medzinárodne akceptovateľného štadióna nie je len sen atlétov, ale aj sen všetkých žilinských športovcov, ktorým tento „stánok“ chýbal. Som veľmi rád, že sa nám spoločne podaril ten prvý krok, zabezpečenie finančného krytia a od dnes ďalší krok, ktorým je výstavba diela…“ povedal Peter Fiabáne, primátor mesta Žilina.

Náklady si podelia

Na výstavbe športoviska sa spolupodieľa UNIZA a mesto Žilina rovnakým dielom, rekonštrukcia výstavby bude stáť dva milióny eur. K investícii prispel aj Slovenský atletický zväz čiastkou 400-tisíc eur v podobe dotácie a štadión tak budú využívať aj profesionálni športovci: 

„Vďaka obrovskej snahe pána rektora, mesta Žilina a športovej komunite dnes spoluvytvárame lepšie príležitosti pre rozvoj atletiky do budúcnosti. Žilina má z pohľadu športu silnú históriu, máme v pláne organizovať tu aj významné športové podujatia,“  dodal Peter Korčok, prezident Slovenského atletického zväzu.

Zdroj: UNIZA

Žilinská atletika bude v tomto roku oslavovať 100. výročie svojho vzniku a pre mnohých športovcov v ľahkej atletike je výstavba atletického oválu splneným snom. Niekoľko významných momentov z podujatia zahájenia výstavby atletického oválu Žilinskej univerzity v Žiline zaznamenal aj Slovenský atletický zväz. 

Športovisko Žilinskej univerzity v Žiline má 60 rokov a už v ďalšom roku sa stane „magnetom“ pre športovcov a verejnosť. Z dôvodu rekonštrukcie bude uzatvorené od štvrtku 29. júla 2021.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: UNIZA