FOTO: Vo viacerých častiach mesta evidujú obyvatelia problém s odvážaním triedeného odpadu


FOTO: Vo viacerých častiach mesta evidujú obyvatelia problém s odvážaním triedeného odpadu
Galéria: 7 fotiek

Počet obyvateľov mesta separujúcich odpad sa postupne zvyšuje. Potvrdzuje to aj stav niektorých kontajnerových stojísk, ktoré bývajú často preplnené. Nádoby na triedený zber sú pritom plné aj niekoľko dní a v ich okolí sa následne začnú hromadiť ďalšie kopy fliaš, kartónov a obalov.

Niektorí mestskí poslanci už v minulosti informovali občanov, aby preplnené kontajnery nahlasovali. Samospráva následne na základe týchto informácií zabezpečí odvoz nahromadeného odpadu. Napriek opakovaným podnetom sa situácia v niektorých častiach mesta opakuje a v okolí kontajnerov vznikajú skládky.

Najčastejšie sa na stojiskách hromadia plastové fľaše a kartóny, ďalším často triedeným odpadom je sklo. Niekoľko podnetov na neporiadok v okolí stojísk eviduje stránka odkazprestarostu.sk, na sociálnej sieti upozorňujú ľudia na problémy v častiach Trnové, Bytčica a na sídliskách Vlčince a Hliny.

V prípade, ak v okolí svojho bydliska evidujete problémy s preplnenými zbernými nádobami na triedený odpad, kontaktujte poslanca za svoju mestskú časť, alebo priamo mestský úrad.


Obyvatelia mesta ovplyvňujú triedením výšku nákladov

Poplatok za odvoz komunálneho odpadu pre fyzické osoby v Žiline každoročne stúpa o približne tridsať percent. Kým v roku 2018 platila samospráva príspevok do envirofondu vo výške približne 5 eur za tonu odpadu, tento rok je sadzba stanovená na sumu 18 eur.

Sadzba pritom priamo závisí od toho, aká je úroveň vytriedenia komunálneho odpadu. Tá sa v Žiline aktuálne pohybuje na úrovni približne 41 percent.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu