Motorkár jazdil cez obec rýchlosťou 152 km/h, polícia vyzýva k zodpovednosti a opatrnosti


Foto: Motorkár jazdil cez obec rýchlosťou 152 km/h, polícia vyzýva k zodpovednosti a opatrnosti Foto: KR PZ Žilina

S príchodom letnej sezóny sa každoročne objavuje na cestách zvýšený počet motocyklistov. Teplé počasie im ponúka možnosti rôznych výletov nielen doma ale aj v zahraničí. So zvýšeným pohybom motoriek pribúda aj počet dopravných nehôd. Žilinská polícia preto apeluje na všetkých vodičov, aby jazdili zodpovedne.

V uplynulých dňoch namerala policajná hliadka motocyklistu, ktorý jazdil v obci rýchlosťou 152 kilometrov za hodinu, čím sa dopustil prekročenia o 102 km/h. Muž sa presúval po ceste prvej triedy I/18 medzi Žilinou a Martinom.

Motocyklisti sú veľmi rizikovou skupinou účastníkov cestnej premávky, preto by mali jazde venovať zvýšenú pozornosť. Dôležitá je nielen technika jazdy ale aj nepreceňovanie svojich schopností a predvídanie. Počas jazdy je potrebné používať všetky povinné súčasti výbavy, polícia však odporúča aj doplnkovú výbavu, ktorá môže byť užitočná.


„Motocyklisti sú jednou z najdynamickejších skupín účastníkov cestnej premávky. Vodič aj spolujazdec musia mať počas jazdy na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov, nie žiadnu cyklistickú ani lyžiarsku prilbu. Prilba je povinnou časťou výbavy, nepovinnou je špeciálne motocyklové oblečenie, ktoré ale výrazne odporúčam, nakoľko môže v rizikových situáciách pomôcť,“ hovorí Marián Večerík, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Žiline.

Oblečenie chráni dôležité orgány a kĺby, je šité zo špeciálnych materiálov, ktoré sa netrhajú a zabraňujú vážnym zraneniam pri dopravných nehodách.

„Motocyklista musí na ceste vo zvýšenej miere predvídať a sledovať ostatných účastníkov cestnej premávky. Hlavne pri výjazdoch z vedľajších ciest sú motocyklisti zvyknutí nedostatočne sa presvedčiť, či môžu vyjsť na hlavnú cestu. Zle odhadnú rýchlosť a polohu motocykla a potom dochádza k nehodám s fatálnymi následkami,“ dodáva M. Večerík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina