Polícia objasňuje prípad nefunkčného priecestia v Bytčici, k udalosti sa ŽSR doteraz nevyjadrili


Foto: Polícia objasňuje prípad nefunkčného priecestia v Bytčici, k udalosti sa ŽSR doteraz nevyjadrili

V piatok 14. mája zaskočilo niekoľkých motoristov prechádzajúcich cez železničné priecestie v mestskej časti Žilina - Bytčica nefunkčné zabezpečovacie zariadenie. Vodiči sa stali svedkami nebezpečnej situácie, kedy osobný motorový vlak prešiel po trati až po otvorení závor.

Železničné priecestie je z hľadiska automobilovej dopravy pomerne frekventovaným. Trasu využíva množstvo zákazníkov neďalekých firiem, zásobovanie aj samotní zamestnanci.

Vodič, ktorý situáciu zachytil na video, sa s vozidlom posunul do priestoru koľajiska, keď odrazu zaregistroval blížiace sa dráhové vozidlo a zacúval späť. Ak by pokračoval v jazde, mohlo dôjsť k zrážke vlaku s autom.

Podľa polície došlo k poruche na zabezpečovacom systéme, do vyriešenia situácie dohliadala na bezpečnosť motoristov aj chodcov privolaná hliadka. S otázkami na stav priecestia sme sa obrátili na Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré sa do dnešného dňa k vzniknutej situácii nevyjadrili.

„V súvislosti s touto udalosťou sme prijali oznámenie a okamžite sme na miesto vyslali policajnú hliadku, ktorá vykonávala dohľad nad bezpečnosťou cestnej premávky v predmetnom úseku až do odstránenia poruchy na železničnom priecestí,“ potvrdil žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.


Žilinská polícia aktuálne objasňuje prípad a určuje jeho právnu kvalifikáciu. V súčasnosti by malo byť železničné priecestie funkčné, k jeho oprave došlo podľa čitateľov ešte v ten istý deň.

„V predmetnej veci vykonávané všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom objasnenia skutku, ako určenia jeho právnej kvalifikácie. Z uvedeného dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť v súčasnej dobe viac informácií,“ dodal Radko Moravčík.


Povinnosti vodičov pri prechádzaní cez železničné priecestie

Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť. Rýchlosť jazdy cez koľaje je obmedzená a to už vo vzdialenosti 50 metrov pred priecestím.

Pokiaľ na zabezpečovacom zariadení nebliká žiadne svetlo, s vozidlom je možné prechádzať maximálnou povolenou rýchlosťou 30 km/h. Ak na priecestí svieti prerušované biele svetlo, vodič smie prechádzať rýchlosťou najviac 50 kilometrov za hodinu.

Vodič nesmie vojsť na železničné priecestie, ak:

  • sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo blikajúcimi svetlami
  • sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka
  • sa spúšťajú, sú spustené alebo sa dvíhajú závory
  • je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak, prípadne iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie
  • zamestnanec dráhy dáva znamenie na zastavenie krúžením červenou alebo žltou zástavkou, alebo červeným svetlom v hornom polkruhu
  • situácia na železničnom priecestí nedovoľuje, aby ho vodič bezpečne prešiel (napríklad kolóna za priecestím)

Čo robiť, ak priecestie nefunguje alebo sa v ňom zaseklo vozidlo?

Každé železničné priecestie má svoje jedinečné identifikačné číslo, ktoré je umiestnené na svetelnej signalizácii. V prípade, že nefunguje samotná signalizácia alebo došlo k zaseknutiu či nehode vozidla v priestore koľajiska, je potrebné bezodkladne kontaktovať tiesňovú linku a nahlásiť toto číslo.

Vjazd alebo prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, sa podľa zákona považuje za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Podľa zákona o priestupkoch za takéto konanie možno v správnom konaní uložiť pokutu od 60 do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov. V blokovom konaní sa výška pokuty pohybuje na úrovni do 150 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu